Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

50 yaşın altındakiler tehlikede! Günlük hayatı zindan ediyor: Eğer bu belirtiler varsa...

Romatizmal Rahatsızlıkların Tehlikesi: 50 Yaşın Altında Başlıyor! Uzmanlara göre, romatizmal rahatsızlıklar artık yaş sınırını aşıyor. Günümüzde birçok kişinin bu sorunlarla karşılaştığı bir dönemde, uzmanlar 50 yaşın altında olan bireyleri de dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Yayın Tarihi: 16.10.2023 18:02
Güncelleme Tarihi: 16.10.2023 18:02

50 yaşın altındakiler tehlikede! Günlük hayatı zindan ediyor: Eğer bu belirtiler varsa...

Romatizmal Rahatsızlıkların Tehlikeli Başlangıcı: Uzmanlardan Uyarı!

Gelişen tıp teknolojisi ve sağlık bilinciyle birlikte romatizmal rahatsızlıklarla ilgili farkındalık artarken, Kocaeli Şehir Hastanesi Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avşar, bu hastalıkların 50 yaşın altında ortaya çıkabileceği konusunda uyarılarda bulundu. 12 Ekim Dünya Artrit Günü vesilesiyle yapılan açıklamada, artritin eklem ağrıları, şişlik, hassasiyet, ısı artışı, kızarıklık ve eklem hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösteren potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalık olduğuna dikkat çekildi.

Uzman Dr. Avşar, artritin genellikle 50 yaşın üzerindeki bireylerde ortaya çıktığına dair yaygın bir yanılgı olduğunu vurgulayarak, "Özellikle iltihaplı tipteki artrit, 50 yaşın altındaki bireylerde de görülebilmektedir. Romatizmal hastalıkların çeşitliliği gün geçtikçe artmaktadır. Hastalıkların kesin nedenleri hala tam olarak bilinmese de, genetik faktörlerle birlikte çevresel etkenlerin de rol oynadığı düşünülmektedir" şeklinde konuştu.

Romatizmal hastalıklara karşı erken tanının hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, bu tür belirtilerle karşılaşan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktordan yardım alması gerektiğini vurguluyor.

sad

Romatizmal Hastalıklar: Sinsi Tehdit Her Yaşta Geçerli!

Romatizmal hastalıkların sadece yaşlılıkla ilgili bir durum olmadığı, her yaş grubunu etkileyebilen bir tehdit olduğuna dikkat çeken Kocaeli Şehir Hastanesi Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avşar, hastalığın sadece eklemleri değil, akciğer, beyin, kalp, böbrekler, deri ve gözleri de etkileyebileceğini belirtti. 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında yapılan açıklamada, romatizmal hastalıkların genellikle yaşlılarda ortaya çıktığına dair yanlış bir algıya karşı uyarılarda bulunuldu.

Uzman Dr. Avşar, hastalıkların vücudun çeşitli bölgelerini olumsuz etkileyebileceğini ve sadece eklemleri değil, organlara da zarar verebileceğini ifade ederek, "Bu hastalıklar bazen eklemleri etkilemeden önce vücudun hayati organlarını tutarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler" dedi. Bu hastalıkların sakatlık ve iş göremezlik gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Avşar, erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yaptı.

Romatoid artrit ve ankilozan spondilitin toplumda daha sık görülen romatizmal hastalıklar olduğunu belirten uzmanlar, bu hastalıkların doğru tedavi edilmediğinde kalıcı hasara ve şekil bozukluklarına yol açabileceğini ifade ediyorlar. Romatizmal hastalıklarla ilgili bilinçlenme ve erken müdahalenin önemi her yaşta vurgulanarak, toplumun bu konuda daha bilinçli olması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.as

Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit Tedavisinde Erken Teşhis Vurgusu

Günümüzde romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde erken teşhisin kritik önemi vurgulanıyor. Kocaeli Şehir Hastanesi'nde görev yapan Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avşar, bu hastalıkların genellikle 50 yaşın altında başlayabileceği uyarısında bulundu. Hastalıkların erken belirtilerinin 6 haftayı aşan sürelerde devam eden küçük eklemlerde ağrı, istirahatle artan yakınmalar ve sabahları yarım saati geçen bir tutukluk olabileceğini belirten Avşar, cilt bulguları, ağız kuruluğu, göz kuruluğu gibi organlarla ilgili bulguların da eşlik edebileceğini ifade etti.

Romatoloji polikliniğine yönlendirilen hastaların tedaviye mümkün olan en erken aşamada başlandığında daha iyi sonuçlar elde edebileceğini belirten uzman, özellikle ankilozan spondilitin genetik yatkınlıkla ilişkilendirildiğini ve bel ağrısı ile karakterizediğini açıkladı. Hastalıkların kronik olmasına rağmen güncel tedavilerle birçok hastanın normal bir yaşam sürdüğünü ifade eden Dr. Avşar, erken tanı ve tedavinin bu başarıyı artırdığını belirtti.