Bu hastalık yakalayınca bırakmıyor! 10 kişiden 2'sinde görülüyor: Eğer bu belirtiler varsa...
Bu hastalık her 5 kişiden 1'inde rastlanmaktadır. Bu hastalık nedir? İşte merak edilen detaylar haberimizde.

Ülkemizde diyabet hastalığı 5 kişiden 1'inde görülmektedir. Fakat 2 hasta bunun farkında olmadığını belirtiyor. Diyabet nasıl fark edilir? Tüm detaylar haberimizde.
HER 5 KİŞİDEN 1'İNDE GÖRÜLEN HASTALIK!
Ülkemizde 5 insandan 1 tanesinde rastlanılan diyabet rahatsızlığını her 2 hasta farkında olmadığını belirtmektedir.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı olan Prof. Dr. Deniz Gökalp, diyabet hastalığıyla ilgili önemli bilgiler aktarmış bulunmaktadır. Farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkan pankreasta insülin salgılanmasının yetersizliği, insülin direncinin düşük olması sonucunda kan şekerinin yüksek çıkmasıyla oluşan sistematik rahatsızlık olarak belirtmektedir. Diyabet rahatsızlığının Tip-1, Tip-2 şeklinde gebelik ve spesifik tip olarak 4 şekilde olduğunu açıklamıştır.
Dünya genelinde 10 kişiden 1'inde diyabet hastalığı bulunmaktadır. 450 milyona yakın kişinin diyabetli olduğu bilinmektedir. Şu an 5 kişiden 1 tanesinin diyabetli olduğu tahmin edilmektedir. 2 diyabetli vatandaştan 1 tanesi farkında değildir. Diyabet rahatsızlığının rta gelirli ülkelerde sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. 6 saniyede 1 kişi ise bu rahatsızlık sebebi ile hayatını kaybetmektedir.
Prof. Dr. Gökalp 'Kişinin kalp rahatsızlığına bağlı, kilo fazlalığı, obezite, böbrek, karaciğer durumlarına bağlı olarak tedaviler şekillenmektedir. Son senelerde GLP-1 analoğları grubunda olan yeni ilaçlar hastaların kilo vermesine yardımcı olarak kalp damar rahatsızlıklarına fayda sağlaması ile yardımcı olmaktadır.' açıklamasında bulundu.
Deri altına yerleştirilen insülin pompası ve kan şeker ölçüm cihazıyla yemek, fiziksel aktivite, stres, uyku, insülin ihtiyacı görülebilmektedir. Bu sistem vücutta kan şeker düzeyine bağlı olarak insülin uygulaması yapmaktadır. Tip-1 diyabet için bu yazılım fayda göstermektedir.
Tip-2 ve diyabet olan hastalarda cerrahi uygulamalar bulunmaktadır. Metabolik cerrahi tercih edilerek ameliyat edilebilmektedir. Ameliyatın hangi hastalar için uygun olup olmayacağı genel cerrah ve endokrinolog tarafından karar verilir.