Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Zam bekleyen emekliye büyük şok! Maaşlarından bu miktar kesilecek

Milyonlarca aktif emeklinin aldığı emekli maaşlarından SGK destek primleri kesiliyor. Bu kesinti emekli maaşı alırken çalışmaya devam eden kişiler için geçerlidir.

Yayın Tarihi: 18.05.2024 08:22
Güncelleme Tarihi: 18.05.2024 08:22

Zam bekleyen emekliye büyük şok! Maaşlarından bu miktar kesilecek

Milyonlarca emeklinin aylık geliri temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Bu durum özellikle emekli maaşı alan fakat, ek gelir kazanabilmek için çalışması gereken kişileri etkiliyor.

SGK'nın yeni düzenlemesi nedeniyle aktif emeklilere yönelik emeklilik kesintileri sosyal medyada ve aynı zamanda kamuoyunda çok fazla konuşuldu. Emeklilik almaya hak kazanan ancak çalışması gereken herkesin sosyal güvenlik primlerinde kesintiler yaşanacaktır. Ancak emeklilerin maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

4A kapsamındaki memur emeklileri için durum farklıdır. Emekli maaşınız ödendikten sonra çalıştığınızın tespiti halinde maaşınız kesilecektir. Bu durumunuza ve pozisyonunuza göre değişebilir. Özel sektörde çalışmaya başlayan kişilerin maaşlarından kesinti yapılmayacak ancak destek alarak çalışabilecekler.

Zam bekleyen emekliye büyük şok! Maaşlarından bu miktar kesilecek

SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı statüsünde emekli maaşı alanlar destek primini ödeyerek 4A statüsü üzerinden çalışmaya devam edebilirler. EYT'ye bağlı işlerinden ayrılanlar, talep edilmesi halinde aynı işte çalışmaya devam edebilecek. Muafiyetleriyle ilgilenen kişiler aynı zamanda bu bilginin nasıl hesaplandığını da bilmek isterler. Çalışan emekliler için kesinti, işçi, işveren katkı paylarının toplamından hesaplanır.

Mevcut duruma göre emekliler 1.006 lira işçi katkı payı ödüyor. İşverenler, işine son verilen çalışanlara 3 bin 18 lira ödemek zorunda kalacak. Bu da SGK'ya toplam 3.286 lira yatırıldığı anlamına geliyor.