Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gece bir türlü uyuyamıyorsanız aman dikkat! Sebebi bunda gizli olabilir

Uykusuz gece geçirenler dikkat! Bu alışkanlıklar tüm gece sizi ayakta tutabilir. İşte gece boyunca sizi ayakta tutan alışkanların detayları…

Yayın Tarihi: 17.05.2024 00:07
Güncelleme Tarihi: 17.05.2024 00:07

Gece bir türlü uyuyamıyorsanız aman dikkat! Sebebi bunda gizli olabilir

Uyku, sağlıklı bir yaşam için kritik öneme sahiptir ve yeterli ve kaliteli uyku alışkanlığı, gün boyunca iyi hissetmenin anahtarıdır. Ancak, toplumda yaygın olarak yanlış bilinen uyku ile ilgili bilgiler nedeniyle bazı hatalı davranışlar sergilenmektedir. Uzmanlar, uyku eksikliği ve aşırı uyuma gibi uyku bozukluklarının ortaya çıkmasına ve tanı ile tedavinin gecikmesine neden olabileceğini aktarıyor.       

Akşam içilen kahve uyku kaçırıyor 

Gece bir türlü uyuyamıyorsanız aman dikkat! Sebebi bunda gizli olabilir

YANLIŞ: "Akşam içeceğim bir fincan kahve uyku düzenimi etkilemez."

Doğrusu: Kahve ve çay gibi içeceklerde bulunan kafein, uykuyu başlatan beyin hücrelerine olumsuz etki yaparak uyku kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle öğleden sonra tüketilen kahve veya çay, gece uykuya dalma sürecini zorlaştırabilir. Kafein içeren maddelerin uyku üzerindeki etkileri kişisel farklılıklara bağlı olmakla birlikte, genellikle tüketimden sonra 6 saate kadar devam edebilir.

YANLIŞ: Yatakta kitap okumak, televizyon izlemek uyumayı kolaylaştırır.

Doğrusu: Yatakta kitap okumak, televizyon izlemek veya telefonla zaman geçirmek, aslında uyumayı zorlaştırabilir. Bu aktiviteler, uykuya dalmayı engelleyebilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Uyumak için yatağı kullanmak önemlidir; bu nedenle, bu tür aktivitelerin yatak dışında, mümkünse başka bir odada yapılması daha uygundur. Ayrıca, yatak dışında uyumak veya uyuklamak da sağlıklı bir uyku düzenini bozabilir.