Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 0%
EURO
35,08 0,18%
ALTIN
2.515,36 1,09%

Veganlar dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Et ve süt ürünleri yaşlanmayı yavaşlatıyor!

ABD’li bilim insanları, bitkisel protein ağırlıklı beslenmenin sağlıklı yaşlanma için yeterli olmadığını, az da olsa hayvansal protein tüketmenin kadınların kronik hastalıklardan korunmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Peki vegan beslenmek ne kadar sağlıklı? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 20.01.2024 22:09
Güncelleme Tarihi: 20.01.2024 22:09

Veganlar dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Et ve süt ürünleri yaşlanmayı yavaşlatıyor!

Vegan beslenmenin sağlıklı yaşlanma için yeterli olmadığını gösteren yeni bir araştırma, kadınların az da olsa hayvansal protein tüketmeleri gerektiğini ortaya koydu. Hayvansal protein, kronik hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve yaşlılıkta kaliteli bir hayat sunuyor. Peki vegan beslenme nedir? Vegan beslenmenin zararları nelerdir? Haberimizde...

VEGAN BESLENME NEDİR?

Vegan beslenme, son yıllarda popülerliğini artıran bir beslenme şekli. Veganlar, hayvanlara zarar vermemek ve çevreyi korumak için et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünleri tüketmiyorlar. Ayrıca vegan beslenmenin, et tüketenlere göre daha sağlıklı olduğu ve çeşitli hastalıkları önlediği iddia ediliyor.

VEGAN BESLENME NEDİR

Ancak bu iddialar, yeni yapılan bir araştırmayla çürütüldü. Araştırmacılar, 30 yıl boyunca 48.000’den fazla kadını takip ederek, diyetlerinin sağlıklı yaşlanma üzerindeki etkisini incelediler. Sonuçlar, hayvansal protein tüketen kadınların, vegan veya vejetaryen olanlara göre yaşlandıkça daha sağlıklı kaldıklarını gösterdi.

HAYVANSAL PROTEİN, KRONİK HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR!

Araştırmacılar, kadınların her dört yılda bir hangi protein kaynaklarını yediklerine ilişkin anketler doldurduklarını belirttiler. Daha sonra, 11 kronik hastalığa yakalanmayan veya fiziksel ya da zihinsel sağlığı daha kötü olan kadınların diyetlerini, bu hastalıklara sahip olanların diyetleriyle karşılaştırdılar.

VEGAN BESLENME

Buldukları şey, proteinlerinin çoğunu bitkisel kaynaklardan (sebze, meyve, kuruyemiş, fasulye ve makarna dahil) alan kadınların yaşlandıkça sağlıklı olma olasılıklarının yüzde 46 daha fazla olduğuydu. Bu kişilerin, aralarında kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği, kanser ve Parkinson’un da bulunduğu 11 kronik hastalıktan kurtulma olasılıkları da daha yüksekti.

Ancak bu kadınlar, diyetlerine az miktarda da olsa hayvansal protein (sığır eti, tavuk, süt, balık ve peynir) eklediklerinde, sağlıklı yaşlanma olasılıkları daha da arttı. Çoğunlukla hayvansal protein tüketen kadınların ise yaşlandıkça sağlıklı kalma olasılıkları yüzde altı azaldı.

VEGAN BESLENMENİN ZARARLARI

VEGAN BESLENMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Vegan beslenmenin, hayvansal proteinin sağladığı bazı besin öğelerini karşılamakta yetersiz kaldığı biliniyor. Örneğin, hayvansal protein, vücudun ihtiyaç duyduğu dokuz esansiyel amino asidin tamamını içeriyor. Bitkisel protein ise bu amino asitlerden bazılarını eksik içeriyor. Bu nedenle, veganlar, protein kaynaklarını çeşitlendirmeli ve eksik amino asitleri tamamlamalılar.

HAYVANSAL ÜRÜNLER

Hayvansal protein ayrıca, B12 vitamini, demir, çinko, kalsiyum, iyot gibi önemli besin öğeleri de sağlıyor. Bu besin öğelerinin eksikliği, anemi, kemik erimesi, tiroid sorunları, sinir sistemi hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle, veganlar, bu besin öğelerini takviye olarak almalı veya bitkisel kaynaklardan yeterli miktarda tüketmeli.Vegan beslenmenin, hayvansal protein tüketenlere göre daha sağlıklı olduğu iddiası, son yapılan araştırmayla çürütülmüş oldu. Araştırmacılar, hayvansal proteinin, sağlıklı yaşlanma için hayati derecede önemli olduğunu ve kadınların kronik hastalıklardan korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koydular. Bu nedenle, veganlar, diyetlerine az da olsa hayvansal protein eklemeyi düşünmeliler.