Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kan grubu bunlardan biri olana kötü haber! Keneler ilk onları ısırıyor

Araştırmacılar, kenelerin özellikle B kan grubundaki bireyleri daha fazla "tercih ettiğini" keşfettiler. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu canlıların hangi kan grubuna daha yatkın olduğunu belirgin bir şekilde göstermiştir.

Yayın Tarihi: 18.05.2024 13:23
Güncelleme Tarihi: 18.05.2024 13:23

Kan grubu bunlardan biri olana kötü haber! Keneler ilk onları ısırıyor

Uzmanlar tarafından yürütülen deneylerde, keneler izole edilmiş bir ortama konuldu ve farklı kan gruplarından alınan kan örnekleri, filtre kağıdına emdirilerek kullanıldı. Bu testler sonucunda, kenelerin en çok B kan grubunu seçme eğiliminde olduğu gözlemlendi. Defalarca tekrarlanan bu deneylerde, AB kan grubu taşıyan kişilerin keneler tarafından en az rağbet gören grup olduğu belirlendi.

kene ısırması

Kan gruplarının çeşitli sağlık meseleleriyle bağlantısı, bilim dünyasında sıkça incelenen bir mevzu. Mesela, bazı bilimsel bulgular B kan grubundaki insanların stresle daha iyi başa çıkabildiğini iddia ederken, başka araştırmalar ise bu grubun bireylerinin strese daha açık olduğunu dile getiriyor. Hastalıkların kan gruplarıyla ilişkisi de araştırmacıların dikkatini çeken bir diğer konu.

Doktorların açıklamalarına göre, O kan grubundaki insanlar kalp damar hastalıklarına daha az yatkın olabilirken, ciddi viral enfeksiyonlar konusunda daha hassas olabilirler. Öte yandan, A kan grubu taşıyanların mide kanseri riskinin arttığı söylenirken, A ve B kan grubundaki bireylerin tip 2 diyabet geliştirme ihtimalinin daha fazla olduğu belirtiliyor.

Kene Isırması Ciddi Sorun Yaratıyor

Keneler, aktif oldukları dönemlerde, kan gruplarına göre değişkenlik gösteren bir eğilimle, Lyme hastalığı başta olmak üzere, kene kaynaklı ensefalit, anaplazmoz, ehrlichiosis, tularemi ve babesiosis gibi ciddi rahatsızlıkları insanlara bulaştırabilirler. Bu hastalıkların erken teşhis ve tedavisi yapılmazsa, ilerleyerek daha büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden, kene ısırıklarına karşı uyanık olmak ve şüpheli durumlarda derhal tıbbi yardım almak hayati önem taşır.