Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Göz Sıvısıyla Hastalık Tespiti Yapan Yapay Zekâ

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, göz sıvısının moleküler yaşını hesaplayarak hastalık tespiti yapan bir yapay zekâ geliştirdiler. Bu yapay zekâ, nörolojik ve göz hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 20:39
Güncelleme Tarihi: 20.10.2023 20:39

Göz Sıvısıyla Hastalık Tespiti Yapan Yapay Zekâ

Bilim insanları, göz sıvısındaki proteinleri inceleyerek hastalık tespiti yapan bir yapay zekâ geliştirdi. Bu yapay zekayla tıp dünyasının işinin kolaylaşması söz konusu olabilir.

Göz Sıvısı Moleküler Yaşı Nedir?

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, göz sıvısındaki 6.000 kadar proteinden 26 tanesini analiz eden bir yapay zekâ sistemi geliştirdiler. Bu sistem, göz sıvısının moleküler yaşını hesaplayabiliyor. Moleküler yaş, biyolojik yaşın aksine, vücudun yaşlanma sürecini yansıtan bir kavram. Göz sıvısının moleküler yaşı ile hastalıklar arasında çok sıkı bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. Örneğin, diyabetik retinopati hastalarının göz sıvısı moleküler yaşı, normalden 30 yaş fazla çıkabiliyor.

Hangi Hastalıklar Tespit Edilebiliyor?

Yapay zekâ sistemi, göz sıvısının moleküler yaşını kullanarak, diyabet kaynaklı göz rahatsızlıkları ve parkinson gibi hastalıkları tespit edebiliyor. Ayrıca, göz sıvısındaki proteinlerin değişimi ile Alzheimer ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkların da erken teşhisi mümkün olabilir. Yapay zekâ sistemi, hastalıkların tedavisinde de yardımcı olabilir. Örneğin, göz sıvısındaki proteinlerin seviyesine göre ilaç dozu ayarlanabilir.

Yapay Zekâ Nasıl Çalışıyor?

Yapay zekâ sistemi, makine öğrenmesi ve derin öğrenme tekniklerini kullanarak çalışıyor. Makine öğrenmesinde, bilinen ve tanı almış vakalar programa tanıtılıyor. Derin öğrenmede ise, program kendisi öğreniyor ve yeni verilerle karşılaştığında bunları değerlendiriyor. Yapay zekâ sistemi, göz sıvısı örneklerini alarak, bunlardaki proteinleri analiz ediyor ve moleküler yaş hesaplıyor. Daha sonra, moleküler yaş ile hastalıklar arasındaki ilişkiyi kurarak, hastalık tespiti yapıyor.