Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Benzin, motorin, LPG'de rüzgar tersine esecek! Sürücüler bu uyarıya dikkat

Zayıf Çin verilerinin talebe ilişkin endişeleri artırması ve yatırımcıların OPEC+'nın arz politikasına ilişkin toplantısını sabırsızlıkla beklemesiyle petrol fiyatları düştü.

Yayın Tarihi: 18.05.2024 16:58
Güncelleme Tarihi: 18.05.2024 16:58

Benzin, motorin, LPG'de rüzgar tersine esecek! Sürücüler bu uyarıya dikkat

Brent petrolü Cuma günü kapanışta yüzde 1,3 düşüş ile birlikte varil başına 82 dolar gibi bir rakama gerilerken, ABD ham petrolünün 78 doların altında kaldığı bildirildi.

Çin'in zayıf kredi ile birlikte açıklanan enflasyon verileri, dünya genelinde en büyük petrol ithalatçısı olarak bilinen ülkede talebi artırmanın zor olduğunu gösteriyor. Bu, hisse senetleriyle bazı emtialar da dahil edilmek kaydıyla riskli varlıkların üstünde bir baskı yaratıyor.

Bu arada arz tarafında ise Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani, Bağdat'ın üretiminde yeteri kadar kısıtlama yaptığını ve daha fazla bir kısıtlamanın kabul edilmeyeceğini söyledi. Ancak daha sonrasında tüm kararların OPEC'e ait olduğunu ve grubun kararlarına saygı duyacaklarını söyledi. OPEC+ 1 Haziran'da toplanacağı belirtildi.

Benzin, motorin, LPG'de rüzgar tersine esecek

Orta Doğu'da meydana gelen gerilimlerin risk primi konusunun büyük kısmını tetiklemesiyle ham petrol fiyatları da Nisan ayı ortasından itibaren düşüş eğilimine geçti. Ayrıca talepteki karışık görünüm fiyatları baskı altında tutmakta. Piyasanın en önemli göstergelerinden birisi olan zaman aralıkları koşulların giderek daha sıkı bir duruma geldiğini göstermekte.

Vanda Insights'ın kurucularından Vandana Hari konuya ilişkin yaptığı açıklamasında "Gazze'ye ilişkin jeopolitik risklerdeki düşüş eğilimi, ham petrolde hafif bir aşağı yönlü baskının devam edeceğini beklememe neden oluyor." dedi. Hari ayrıca Irak'ın OPEC+ tedariklerine ilişkin yorumlarının "çay fincanında fırtına" etkisi gibi bir durum yarattığını da söyledi.

OPEC'in ikinci büyük üreticilerinden Irak, mevcut üretimdeki kısıtlamalarını tam olarak uygulamaması sebebiyle grup içinde bazı huzursuzluklara neden oldu. Ancak pekçok piyasa gözlemcisi, OPEC+ grubu genel yedek kapasiteyi artırsa da kısıtlamaların yılın ikinci yarısında da devam etmesini bekliyor.