Bist 100
10.741,24 0%
DOLAR
32,2 0%
EURO
35,04 0,08%
ALTIN
2.508,53 0,82%

Meğer mutfaktaki bakteri bombasıymış! Kimsenin aklına gelmeyecek o detay mide bulandırıyor

Mutfak, evinizin en temiz ve güvenli yerlerinden biri olmalı. Çünkü mutfakta yemek yapar, yemek yer, ailenizle ve arkadaşlarınızla vakit geçirirsiniz. Ancak, mutfakta görünmeyen bir tehlike sizi bekliyor. Peki mutfakta hijyen nasıl sağlanır? Mutfakta temizlik yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bakteriye neden olan durumlar neler? Hijyene önem veren herkesin bilmesi gerekenler haberimizde…

Yayın Tarihi: 14.02.2024 12:54
Güncelleme Tarihi: 14.02.2024 12:54

Meğer mutfaktaki bakteri bombasıymış! Kimsenin aklına gelmeyecek o detay mide bulandırıyor

Mutfakta temizlik yaparken kullandığımız birçok malzemenin mikrop yuvası olduğunu biliyor muydunuz? O halde mutfakta temizlik yaparken nelere dikkat etmeliyiz. İşte detaylar…

MUTFAKTA BAKTERİLER EN ÇOK NEREDE BULUNUR?

Mutfakta bakteri en çok nerede bulunur? Bu sorunun cevabı, sizi şaşırtabilir. Mutfakta bakteri üreten şeyler, genellikle gözümüze temiz görünen ama aslında mikrop yuvası olan şeylerdir. İşte mutfakta bakteri üreten şeylerin listesi:

Sünger

Sünger, mutfakta temizlik yaparken en çok kullandığımız araçlardan biridir. Ancak, süngerler nemli ve yemek artıklarıyla dolu bir ortamda bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Norveç’te yapılan bir araştırmaya göre, süngerlerde fırçalardan daha fazla bakteri bulunuyor. Süngerlerde bulunan bakteriler, cildimize, mutfak eşyalarımıza ve yiyeceklerimize bulaşarak hastalıklara neden olabilir.

bulaşık süngeri

Mutfak Bezi

Mutfak bezi, süngerden 20 kat daha fazla bakteri barındırıyor. Mutfak bezini her gün değiştirmeli ve yıkamalıyız. Ayrıca, mutfak bezini ıslak bırakmamalı ve kuruması için asmalıyız.

Kesme Tahtası

Kesme tahtası, süngerden 200 kat daha fazla bakteri barındırıyor. Kesme tahtasında bulunan çizikler, bakterilerin yuvalanması için ideal bir ortam sağlıyor. Ayrıca, kesme tahtasında et, sebze ve meyve gibi farklı gıdaları kesmek, bakteri çapraz bulaşmasına neden oluyor. 

kesme tahtası

Kesme tahtasını her kullanımdan sonra sıcak su ve sabunla yıkamalı ve düzenli olarak değiştirmeliyiz.

Mutfak Süzgeci

Mutfak süzgeci, süngerden 10 kat daha fazla bakteri barındırıyor. Mutfak süzgecini her kullanımdan sonra sıcak su ve sirke ile yıkamalı ve kuruması için ters çevirmeliyiz.

Mikrodalga Fırın

Mikrodalga fırın, süngerden 2 kat daha fazla bakteri barındırıyor. Mikrodalga fırını haftada bir kez sirkeli su ile temizlemeli ve kapaklarını açık bırakmalıyız.

mikrodalgadaki bakteriler

Buzdolabı

Buzdolabı, süngerden daha fazla bakteri barındırıyor. Buzdolabını ayda bir kez karbonatlı su ile temizlemeli ve bozulmuş yiyecekleri atmalıyız.

MUTFAKTA TEMİZLİĞİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?

Mutfakta temizliği sağlamak için, süngerden daha kirli olan şeylere dikkat etmeli ve düzenli olarak temizlemeliyiz. Ayrıca, şu ipuçlarını da uygulayabiliriz:

Ellerimizi Yıkamak

Ellerimizi yemek yapmadan önce ve sonra, çiğ etle temas ettikten sonra, tuvalete gittikten sonra ve mutfakta temizlik yapmadan önce ve sonra yıkamalıyız.

elleri yıkamak

Gıdaları Doğru Saklamak

Gıdaları uygun sıcaklıkta ve kapalı kaplarda saklamalıyız. Çiğ et, tavuk ve balığı ayrı saklamalı ve pişmiş gıdalardan uzak tutmalıyız.

Mutfak Eşyalarını Dezenfekte Etmek

Mutfak eşyalarını sıcak su ve sabunla yıkadıktan sonra, sirke veya hidrojen peroksit gibi doğal dezenfektanlarla silmeliyiz.

mutfaktaki bakteri

Mutfak Havalandırmasını Sağlamak

Mutfakta havalandırma sağlamak, nem ve küf oluşumunu önler. Mutfakta pencereleri açmalı ve davlumbazı kullanmalıyız.