Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

İstanbullular sakın bunu yemeyin! Vücudunuzu anında zehre boğuyor

İstanbulluları tedirgin edecek zehir uyarısı verildi. İstanbul'un her köşesinde satılan mideyler incelemeye alındığında sonuç herkesi şok etti. İşte midyelerde yüzde 73 oranında mikroplar tespit edildi.

Yayın Tarihi: 10.03.2024 22:43
Güncelleme Tarihi: 10.03.2024 22:43

İstanbullular sakın bunu yemeyin! Vücudunuzu anında zehre boğuyor

İstanbul Sariyer'de farklı yerlerden alınan 30 midye üzerinden numuneler alınarak incelemeler başlatıldı. Yüzde 73'ünde yüksek oranda mikroplastik yer alırken maddeler gözle görülebilir olduğunu belirtirken uzmanlar açık satılan midyelerin zehir saçtığını dile getirdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Beslenme Anabilim Dalı Gıda Güvenliği Programı’ndan uzmanlar İstanbul’da satılan midyelerin büyük bölümünün insan sağlığına zararlı mikroplastiklerle dolu olduğunu belirterek incelemeler tamamlandı. Değerlendirmeler sonucunda İstanbul Boğazı'nın Sarıyer bölgesindeki 30 ayrı noktasından toplanan midyeler üzerinde yüzde 73'ünde, 60 adet farklı türde mikroplastik kalıntıya rastlanıldı. Midyelerde, gram başına mikroplastik kirlilik düzeyi; 0.13 parçacık, adet başına ise 0.5 parçacık olduğu bilgisi verildi.
midye
SATILAN MİDYELERE DENETİM BAŞLADI
Mikroplastik kirlilik düzeyinin ciddi olarak ele alınmasıyla beraber Türkiye'de gıdayla satılan deniz türlerinde farklı kalıntılar görüldü. Çeşitli çalışmalar, mikroplastiklerin potansiyel olarak insan hücrelerinde inflamasyonu, hücresel bozukluğu, ve genotoksisiteyi tetiklediği belirtildi. İncelemeler sonucunda hem insan sağlığını, hem de ekosistemleri korumak için mikroplastiklere maruz kalmayı en aza indirmek ve çevreye salınımlarını azaltmanın önemli olduğu bilgisi verildi.

SAKIN EVİNİZE SOKMAYIN
Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Samim Saner ise kaynağı bilinen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin verdiği çiftliklerde üretilmiş ya da izinli istasyonlardan toplanan midyelerin tüketilmesi ele alınırken sonuçlar korkunç uyarılara neden oldu. Saner, halk sağlığı açısından kaçak toplanan satışa sunulurken midyeler üzerinde ciddi sağlık sorunlara yol açtığı görüldü. Özellikle midyecilere yönelik kontroller sağlanırken seyyar satıcılardan satılan midyelerin tüketilmemesi gerektiğinin altı çizildi.