Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,22 0,02%
EURO
35,28 0,29%
ALTIN
2.496,24 0,32%

Koronavirüs aşısı olan 24 yaş üzeri yandı! Bu gerçeği kimse bilmiyordu: O hastalığı tetikledi!

Koronavirüs bitti ama aşının etkileri devam ediyor! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 05.12.2023 01:00
Güncelleme Tarihi: 05.12.2023 01:00

Koronavirüs aşısı olan 24 yaş üzeri yandı! Bu gerçeği kimse bilmiyordu: O hastalığı tetikledi!

Koronavirüs aşısı olan bu yaş aralığının dikkatine! Aşının etkileri sonradan ortaya çıkıyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KORONAVİRÜS AŞILARININ ETKİLERİ

Kalp krizi görülme yaşı epey düşerken pandemi sonrasında özellikle 25-44 yaş aralığında kalp krizi riski arttı. Aşılara bağlı kalp krizi bildirilirken ABD'de aşı yapıldıktan saatler sonrasında kalp krizi vakaları bildirildiği tespit edildi. Aynı zamanda aşı sonrasında kalp kası iltihaplanması görülme sıklığı da artış göstermeye başladı. Koronavirüs enfeksiyonu sonrasında pıhtılaşma bozukluğu sebebiyle hastane yatışları ve ölümleri artış göstermeye başladı. Konu ile ilgili Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Karabacak şu açıklamaları yaptı; 'Pandemiden sonra kalp krizi sıklığının artmasını sağlayan birçok etken bulunuyor. Bazıları hastane kapasite artışı ve koruyucu ve girişimsel kardiyoloji hizmetlerinin aksıyor olması, salgın önlemek için yapılmış evde kal çağrısı sonrasında hareketsiz yaşamın gelişmesi, maske kullanımı sonrasında hipoksi, artan duygusal stres, yeni virüs enfeksiyonları sonrası damar iltihaplanmaları ve aşıların yan etkileri. 

kalp krizi görülme sıklığı arttı

Salgın döneminde kalp krizi tanısıyla hastane başvuruları çok azaldı. Bunun sebebi hastanede bulaşma kaygısı olarak düşünülüyor. Bu durum salgın döneminde hastaların evde kalp krizi geçirdiği ve yeterli tedavi almadığı olarak yorumlanabiliyor. Salgın bitti ama aşıların etkinliği ve güvenilirliği ile ilgili çelişkiler hala sürüyor. Ne kadar maliyeti yüksek olsa bile aşıdan önce herkesin antikor düzeylerine bakılıp negatif olanlara aşı yapılmış olsaydı aşı koruyuculuğu ile ilgili net konuşulabilirdi. Daha önce koronavirüs geçiren ya da aşı olan kişilerin kalp sağlığı tarama muayenesinden geçmelerini öneriyor. Koronavirüs enfeksiyonu ya da aşısı sonrasında kan cıvıltıcı ilaçlar kalp krizi riskini azaltıyor diye kesin bir kanıtımız yok. Tam tersi mide kanama riskini artırabilir. O sebeple virüs geçiren ya da aşı olan kişilerin kan cıvıltıcı ilaç kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Bunun yerine kalp sağlığı tarama muayenelerinden geçebilirler. Enfeksiyonun kendisi de aşı da kalp krizi riskini artırabiliyor. Biz yaptığımız muayeneler sonrasında hastanın takibi ve tedavisini düzenliyoruz.'