Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Çocukluk Çağı Astımı Nedir ? Belirtisi ve Tedavileri Nelerdir ?

Çocukluk çağı astımı, yetişkinlerde görülen akciğer hastalığı ile aynıdır; ancak çocuklar, genellikle farklı semptomlar gösterir. Doktorlar bunu, pediatrik astım olarak adlandırır. Çocuğunuzun astımı varsa, soğuk algınlığı olduğunda ya da polen gibi şeylerin etrafındayken akciğerleri ve solunum yolları kolayca iltihaplanabilir. Belirtiler, çocuğunuzun günlük aktiviteleri yapmasını veya uyumasını zorlaştırabilmektedir. Kimi zaman astım krizi, hastaneye gitmeye neden olabilir.

Yayın Tarihi: 29.12.2020 15:50
Güncelleme Tarihi: 29.12.2020 15:50

Çocukluk Çağı Astımı Nedir ? Belirtisi ve Tedavileri Nelerdir ?

Çocukluk çağı astımı, yetişkinlerde görülen akciğer hastalığı ile aynıdır; ancak çocuklar, genellikle farklı semptomlar gösterir. Doktorlar bunu, pediatrik astım olarak adlandırır.
Çocuğunuzun astımı varsa, soğuk algınlığı olduğunda ya da polen gibi şeylerin etrafındayken akciğerleri ve solunum yolları kolayca iltihaplanabilir. Belirtiler, çocuğunuzun günlük aktiviteleri yapmasını veya uyumasını zorlaştırabilmektedir. Kimi zaman astım krizi, hastaneye gitmeye neden olabilir.
Çocuklarda astımın tedavisi yoktur, ancak onu tedavi etmek ve büyüyen akciğerlerinin zarar görmesini önlemek için çocuğunuzun doktoruyla birlikte çalışabilirsiniz.

Çocukluk Çağı Astımının Belirti ve Semptomları

Tüm çocukların astım semptomları aynı değildir. Hatta bir çocuğun, bir bölümden diğerine farklı semptomları olabilir. Çocuklarda astım belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Geçmeyen bir öksürük (tek semptom olarak da görülebilir)
  • Oyun ya da egzersiz sırasında, geceleri, soğuk havalarda, gülerken ya da ağlarken oluşan öksürük nöbetleri
  • Viral enfeksiyondan sonra kötüleşen bir öksürük
  • Oyun sırasında azalan enerji ve aktiviteler sırasında nefes almak için duraksamak
  • Spor veya sosyal aktivitelerden kaçınmak
  • Öksürük ya da nefes sorunları nedeniyle uyumakta güçlük çekmek
  • Hızlı nefes alma
  • Göğüste sıkışma veya ağrı
  • Hırıltı, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması
  • Göğüslerinde geri çekilmeler
  • Nefes darlığı
  • Sıkı boyun ve göğüs kasları
  • Zayıf veya yorgun hissetmek
  • Yemek yerken zorlanma veya homurdanma (bebeklerde)

Çocuğunuzun doktoru, nefes almasını zorlaştıran herhangi bir hastalığı kontrol etmelidir.

Uzmanlar bazen bebeklerde ve yürümeye başlayan çocuklarda nefes darlığı veya öksürük ile birlikte hırıltılı solunumdan bahsederken, “reaktif hava yolu hastalığı” ve “bronşiyolit” terimlerini kullanırlar. Testler, 5 yaşından küçük çocuklarda astımı doğrulayamayabilir.

Çocukluk Çağı Astımı Nedir ? Belirtisi ve Tedavileri Nelerdir ?

Çocukluk Çağı Astımının Nedenleri ve Tetikleyicileri

Ortak tetikleyiciler şunları içerir:
Hava yolu enfeksiyonları: Buna soğuk algınlığı, zatürree ve sinüs enfeksiyonları da girmektedir.
Alerjik etkenler: Çocuğunuzun böcek, toz, küf, evcil hayvan tüyleri, polen vb. gibi etkenlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Tahriş ediciler: Hava kirliliği, kimyasallar, soğuk hava, kokular veya duman gibi etkenler, hava yollarını tahriş edebilir.
Egzersiz yapın: Hırıltı, öksürük ve göğüs sıkışmasına neden olabilir.
Stres: Çocuğunuzun nefes darlığın yaşamasına neden olabilir. Semptomlar kötüleşebilir.

Çocukluk Çağı Astım Tedavisi

Her yaştan çocukta astımı kontrol etmenin en iyi yolları tetikleyicilerden uzak durmak, ilaç kullanmak ve günlük semptomları takip etmektir.

İki ana tip astım ilacı vardır:
Hızlı rahatlama ilaçları: Ani semptomlara yardımcı olur. Çocuğunuza astım krizi sırasında, hızlı yardım alabilmesi için onları vermeniz gerekir.
Uzun etkili ilaçlar: Hava yolu iltihabını önler ve astımı kontrol altında tutar. Çocuğunuz muhtemelen her gün bu ilaçları kullanacaktır.

Çocuğunuzun geçmişine göre, doktorları bir astım eylem planı hazırlayacak ve size bunun bir kopyasını verecektir. Bu plan, astım ilaçlarını ne zaman ve nasıl kullanmaları gerektiğini, astım kötüleştiğinde ne yapacaklarını ve ne zaman acil yardım almaları gerektiğini açıklamaktadır. Bu planı anladığınızdan emin olun ve kafanızdaki cevaplanması gereken tüm soruları doktora sorun.
Çocuğunuzun bakıcılarına, öğretmenlerine ve hatta okul servis şoförüne kopyalarını verin; böylece çocuk evden uzakta bir astım krizi geçirirse ne yapacaklarını bilsinler.
Çoğu astım ilacı, yan etkileri olabilecek steroidler içerir. Çocuğunuzun ağzını ve boğazını tahriş edebilirler. Bazı araştırmalar, zamanla yavaş büyümeye, kemik problemlerine ve katarakta neden olabileceğini göstermektedir. Çocuğunuz onları aldıktan sonra, vücutları o kadar çok doğal steroid yapamayabilir, ancak tedavi olmaksızın astım sağlık sorunlarına ve hastane ziyaretlerine yol açabilir. Bir astım eylem planı oluşturduğunuzda siz ve doktorunuz ilaçların artıları ve eksileri hakkında konuşmalısınız.