Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Rüzgarlı havalarda sakın dışarı çıkmayın! Korkunç gerçek yüzünüze tokat gibi vuracak

Fizyoterapist Berkay Eren, yüz felcinin yaş, cinsiyet ve kriterlere bakılmaksızın herkesi etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Eren, özellikle soğuk havaların, rüzgarlı günlerin ve mevsimsel değişikliklerin yüz sinirlerini olumsuz yönde etkileyerek yüz felcine sebep olabileceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 21.04.2024 16:37
Güncelleme Tarihi: 21.04.2024 16:37

Rüzgarlı havalarda sakın dışarı çıkmayın! Korkunç gerçek yüzünüze tokat gibi vuracak

Medical Park Ordu Hastanesi’nde fizyoterapist olarak görev yapam Berkay Eren, yüz felcinin, insan beyninde sinir uyarılarını ileten ve yüz kaslarının hareketini sağlayan yüz sinirinin farklı nedenlerle etkilenmesi sonucu oluşan bir durum olduğunu söyledi. Eren, bunun fasiyal sinir felci kötüleştiğinde ortaya çıkan bir semptom olduğunu belirtti.

"Mevsim değişimi en büyük riskin olduğu zamandır"

Fizyoterapist Berkay Eren, yüz felcinin hiçbir yaş grubu ve cinsiyette fark etmediğini ancak böyle bir standart olmadığını vurgularken üz felci herkesin başına gelebilir, özellikle soğuk havalar, rüzgarlı günler ve mevsim geçişlerinde yüz felci riskinin en yüksek olduğu dönemlerdir. Genellikle yüzün bir tarafı etkilenir, ancak nadir durumlarda her iki taraf da etkilenebilir" diye konuştu.

"Bunun neden olduğunu anlamak tedavi için önemlidir"

Fizyoterapist Berkay Eren, yüz felci

Yüz felci tanısı koyarken tedaviyi planlarken sorunun merkezi mi (beyin) yoksa periferik mi (kulak veya boyun hastalığı) olduğunu anlamak çok önemli. Yüz felci santral nedenlere bağlı olarak daha az görülür. Yüz felci sıklıkla çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Yalnızca etkilenen ağız bölgesinde kayma ve güçsüzlük görülmesi bu durumun olduğunu gösterir. Bu da cinsel (beyinsel) bir nedenin olduğunu düşündürür. Bir nörolog tarafından test edilmesi gerekiyor. Periferik yüz felci, yüzün etkilenen tarafındaki alın, gözler, burun delikleri ve ağzın hareketini tamamen bozar. En sık görülen tip Bell paralizisi’dir” dedi.

“Bell paralizisi aniden başlıyor ve hızla ilerliyor."

Bell felcinin kesin nedeninin aslında tam olarak sebeibinin bilinmemesiyle birlikte viral bir nedene bağlı olabileceğinin düşünülmekte olduğunu belirten Fzt. Berkay Eren, "Bell felci genellikle aniden başlar ve hızla ilerler. Kısmi felç şeklinde başlar ve hızla tam yüz felcine kadar ilerleyebilir. Hastalarda yüz felci dışında genellikle başka bir fonksiyonel bozukluk veya laboratuvar bulgusu yoktur. Hastaların yüzde 85 ila 90'ı zamanla tamamen iyileşiyor, ancak iyileşme süresi felcin ciddiyetine bağlı olarak bir aydan bir yıla kadar değişebilir" şeklinde ifadeler kullandı.

"Diyabet hastaları, hamileliğin sonlarında olanlar ve yaşlılar risk altındadır"

Fizyoterapist Berkay Eren, yüz felci

Fzt Eren, diyabetli kişilerin, yaşlıların ve hamileliğin son evrelerindeki kişilerin özellikle risk altında olduğunu ve aynı zamanda da daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Eren, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

"Soğuk hava, rüzgarlı günler, mevsim geçişleri yüz felci riskinin en yüksek olduğu dönemlerdir. Bu nedenle Bell felci genellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sık görülür. Tedavi stratejileri nedene bağlı olarak değişir. KBB veya nörolojik muayeneyle felcin nedeni belirlenmeli ve bir tedavi planı geliştirilmelidir. Bell felci tanısı konulduğu takdirde kortizon ve antiviral ilaçlarla tedaviye başlanıyor. Ayrıca yüz kaslarının güçlendirilmesi ve sinir iletiminin iyileştirilmesi için hastalara en kısa sürede fizik tedaviye başlamaları önerilmelidir. Fizik tedavide elektroterapi, ısı terapisi, masaj ve kişiye özel hazırlanan egzersiz programları gibi tedaviler kullanılmakta ve hastalar doktor gözetiminde düzenli takip edilmektedir. Tam iyileşme sağlanamayan hastalar, göz kapakları ve çarpık gülüşlerin düzeltilmesi için plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahlara yönlendiriliyor.”