Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Marketlerden sakın bu ton balığını almayın! Tek tek toplanıyor: İçinden çıkanlar mide bulandırdı

Almanyanın en ünlü ton balığı üreticisi olan o firmanın ürünlerinde ki büyük skandal ortaya çıktı.Yapılan tespitler sonucu bir üretim partisinde cıva tespit edildiği söylendi ve ürünlerinin geri çağrılması talep edildi. Şirketin müşterilerine "kesinlikle yemeyin" uyarısında bulunduğu ton balığı yemeği, yurtdışındaki birçok Türk tarafından da tüketiliyor. İşte detaylar

Yayın Tarihi: 03.05.2024 19:44
Güncelleme Tarihi: 03.05.2024 19:44

Marketlerden sakın bu ton balığını almayın! Tek tek toplanıyor: İçinden çıkanlar mide bulandırdı

Almanya ve Avusturya'da satılan ton balığında cıva bulunması nedeniyle ürünler toplatılıyor. Detaylar haberimizde...

kargo

ÜNLÜ TON BALIĞI MARKASINDA CIVA BULUNDU. TÜM MARKETLERDEN ACİL OLARAK TOPLATILIYOR

Ünlü ton balığı üreticisi Interfood Lebensmittelgrosshandel GmbH, ürünlerinde cıva bulunması nedeniyle ürünü derhal piyasadan çekme kararı aldı.

Ünlü ton balığı üreticisi Interfood Lebensmittelgrosshandel GmbH, son üretim partisinde cıva tespit edilmesinin ardından acil durum kodlu ürünleri piyasadan çekme kararı aldı. Firmanın müşterilerine yaptığı açıklamada ton balığının sağlığa zararlı olabileceğine dikkat çekilerek, tüketilmemeleri istendi.

TÜKETİCİLER ENDİŞELİ

Cıva içeren ton balığı üretim serilerinin piyasadan çekilmesi, tüketicilerde ciddi endişelere neden oldu.

Son yıllarda gıda fabrikalarında üretim hatalarının artması ve sağlık riski taşıyan ürünlerin piyasaya sıklıkla sunulmasıyla bu durum daha da ciddi bir hal aldı.

TÜRKLERE YÖNELİK TÜRKÇE METİN YAYINLADILAR

Ton balığının, büyük bir Türk nüfusunun yaşadığı Almanya'nın Kreuzberg bölgesinde yaygın olarak satıldığı ve tüketildiği biliniyor. Bu nedenle yetkililer, Türk vatandaşlarını bilgilendirmek amacıyla Türkçe bir uyarı metni de yayınladı.

Özellikle hamile olan veya hamile olma ihtimali olan kadınların ton balığı yememeye dikkat etmesi önerilir.

Geri çağrılan ürünler hakkında bilgi

Ürünün tam adı: BILLA GENUSSWELT TONNO A PINNE GIALLE AFFUMICATO

CIVANIN ZARARLARI VE ETKİLERİ

Cıva sinir sistemi için toksiktir ve çok küçük miktarlarda tüketildiğinde bile büyük etkilere sahip olabilir. Doğrudan merkezi sinir sistemine ve böbreklere zarar verir. Bu durum gelişimsel bozukluklar, hareket bozuklukları ve beyin fonksiyon bozuklukları gibi sonuçlara yol açabilir. Cıvanın solunması zatürreye ve kimyasal doku hasarına neden olabilir ve tekrarlanan maruz kalma ölüme yol açabilir.

İnorganik cıva tuzları özellikle böbrekleri ve merkezi sinir sistemini hedef alır. Metilcıva mikrotübül oluşumunu engeller ve nöronlarda protein sentezine zarar verir. Hücre zarı fonksiyonunu değiştirir ve DNA sentezini bozarak sinir sisteminde ciddi hasara yol açar. Yüksek dozda metalik cıva buharına kısa süreli maruz kalma bile akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp atışında ani artış, kan basıncında ani artış, baş dönmesi, döküntü ve göz tahrişi gibi semptomlara neden olabilir.