Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,29 -0,23%
EURO
34,77 -0,22%
ALTIN
2.371,65 -0,42%

Burnunuz sürekli üşüyorsa aman dikkat! Meğer sanıldığı kadar masum değilmiş

Geleneksel inanışların aksine, burun soğukluğunun yalnızca soğuktan kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Uzmanlara göre sıcak ortamlarda da burun üşümesi oluşabiliyor ve bu vücudunuzun size bazı sinyaller gönderdiğinin işareti olarak değerlendiriliyor. Daha fazla bilgi için haberimizin detayında göz atın..

Yayın Tarihi: 24.04.2024 19:10
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 19:10

Burnunuz sürekli üşüyorsa aman dikkat! Meğer sanıldığı kadar masum değilmiş

Yaygın inanışın aksine soğuk algınlığı sadece dış hava koşullarından kaynaklanmıyor. Uzmanlar bu durumun vücuttan gelen farklı sinyalleri yansıttığını söylüyor.

Soğuk bir ortamda uzun süre kaldığınızda vücudunuz ısıyı korumak için farklı stratejiler kullanabilir. Özellikle ekstremitelerden gelmiş olan kan akışını azaltarak vücut ısısını korumaya çalışır. Bu durumda genellikle ilk soğuyan burun olur. Bu belirti vücudunuzun kendisini aşırı soğuktan korumaya çalıştığının bir işareti olabilir. Çay ya da kahve gibi bazı sıcak içecekler içmek vücut sıcaklığınızı yükseltmenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Burnunuz sürekli üşüyorsa aman dikkat

Stres, vücut ısısı ile beyinde bulunan stres seviyeleri arasındaki ilişkiyi gösteren araştırmalarla ilişkilendirilmiştir. Şiddetli stres altında olduğunuzda, vücudunuz genellikle vücut ısısını korumak için kan damarlarını daraltır, bu da yüzünüzün ve burnunuzun soğumasına neden olabilir. Bu durumda kısa molalar ve dinlenmeler stresin etkilerini azaltabilir.

Duygusal stres Raynaud fenomeni adı verilen bir duruma neden olabilir. Bu olay belirli bölgelerdeki kan damarlarının daralmasına neden olarak soğukluğa ve uyuşukluğa neden olabişmektedir. Kadınlarda ve soğuk bölgelerde yaşayan kişilerde daha sık görülür. 

Burnunuz sürekli üşüyorsa aman dikkat

Tiroid hormonu eksikliği vücudun metabolizmasının yavaşlamasına ve aynı zamanda da enerji tasarrufu yapma durumuna neden olur. Bu durumda vücudunuzun sıcaklığının ekstremitelere ulaşması zorlaşır ve burnunuz üşüyebilir.

Burnunuzda soğukluk hissi bazı tıbbi durumların işareti olabilir. Bundan dolayı vücudunuzun size verdiği sinyallere dikkat etmeniz önemlidir.