Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Emekliyi asgari ücretliyi bayram ettiren tarih! Maaşlara bu rakam eklenecek!

Gelecek dönemlerde emekli maaşlarına yapılacak olan artışlar, emeklilerin maddi durumlarında kayda değer bir iyileşme olasılığını gösteriyor. Devletin izleyeceği politikalar ve enflasyon oranları, bu artışların boyutunu etkileyecek başlıca unsurlar olacak. Emekli maaşları ve asgari ücret için ise ek zam düzenlemeleri gündemde. İşte son durum ve detaylar...

Yayın Tarihi: 06.04.2024 17:42
Güncelleme Tarihi: 06.04.2024 17:42

Emekliyi asgari ücretliyi bayram ettiren tarih! Maaşlara bu rakam eklenecek!

Yakın gelecekte emeklilik aylıklarında beklenen artışlar, emeklilerin ekonomik durumlarında olumlu bir dönüşüm yaratabilir. Hükümet politikaları ve enflasyon trendleri, zam oranlarının ne olacağını tayin edecek kritik etkenlerdir. Öte yandan, emekli maaşları ve asgari ücret için yapılan ara zamlar da gündemin öncelikli konuları arasında yer alıyor. İlgili tüm yeni gelişmeler...

Bayram’ın Analizi

SGK uzmanı Muhammet Bayram, yaklaşan aylarda emekli maaşlarının en alt bandında 15 bin TL’lik bir artışın mümkün olduğunu öngörüyor. Ayrıca, asgari ücretlilere yönelik ara zam yapılması da masada olan seçenekler arasında yer alıyor.

Emekli Maaşlarına Beklenen Zam

2024 yılının ilk altı ayında yaşanan enflasyon dalgalanmaları, temmuz ayı emekli maaş zamlarına olan ilgiyi artırıyor. SGK uzmanı Muhammet Bayram’ın tahminlerine göre, emekli maaşlarının en düşük seviyesi için 15 bin TL’lik bir beklenti söz konusu ve mevcut asgari ücretlere ek bir zam yapılması olasılığı da gündemdeki yerini koruyor.

Asgari Ücret Zammı Gündemde

Enflasyon verilerinin açıklanması ve emekli maaşlarının üç aylık dönem için belirlenmesi sonrasında, dikkatler yine asgari ücret zammına yöneldi. 2024 yılının Ocak ayında asgari ücrete ek zam yapılmayacağına dair önceden yapılan açıklamalar vardı. Fakat, en alt gelir düzeyinde çalışan milyonlarca insanın beklentisi, ara dönemde asgari ücrete bir iyileştirme yapılması yönünde. Temmuz 2024’te asgari ücrete bir zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bir uzman, bu durumun ‘zorunlu’ olduğunu belirtiyor. 

İsa Karakaş, asgari ücrette yapılacak ara zammın herhangi bir yasal değişiklik gerektirmeden gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Karakaş açıklamasında,

"Yılda en az bir kez belirlenmesi gerekiyor. Ama tavan olarak 2,3,4 kez belirlenmesi yönünde herhangi bir sıkıntı yok. Biz enflasyona alışmış bir toplumuz. Geçmişe bakıldığında asgari ücretin bir yılda 4 kez belirlendiğini de görüyoruz. Bu anlamda Temmuz’da zam yapılmasında herhangi bir sıkıntı yok." ifadelerini kullandı.

emekli maaşı

"Geçmiş yıllarda da benzer durum oldu. 2022 yılında, 2023 yılında tekrar güncelleme yapıldı. Enflasyon benim kanaatimce yüksek" şeklinde konuşan İsa Karakaş, Eğer enflasyon 6 ayın sonunda yüzde 25 seviyelerinde olursa bu yüksek bir enflasyondur. Temmuz ayına gelindiğinde, çalışanların durumunun göz önünde bulundurularak bir zammın elzem olduğunu söyleyebiliriz. Temmuz ayında ben büyük bir ihtimalle asgari ücrete ara zam bekliyorum." açıklaması yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EMEKLİYE ÖZEL AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen haftalarda yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zam yapılacağına dair sinyaller verdi. "Avrupa’sından, ABD'sine herkesin kontrol altına almaya çalıştığı enflasyonla biz de mücadele ediyoruz. Emeklilerimizin bayram ikramiyelerini artırdık. Ayrıca 5 bin lira ödemede bulunduk. Temmuz’da yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını masaya yatıracağız. Memurlara ek gösterge uygulamasını genişleterek düzenlemenin hazırlıkları tamamlandı. Küçük esnafların prim gün sayısı için de çalışıyoruz." dedi.

"Emekli maaşlarında, asgari ücrette ara artış istekleriyle karşılaşıyoruz. Yatırım bütçemizin tamamını, eğitime veya sağlığa ayıracağımız bütçenin tamamını tahsis etsek bile yetmeyeceğini takdir edersiniz. Yaşadığı sıkıntılardan dolayı sitemlerini dile getiren her vatandaşım sonuna kadar haklıdır. Çalışanların ve emeklilerin kayıplarını nasıl telafi edeceğiz. Bunu daha çok çalışarak, üreterek yapacağız." şeklinde sözlerini devam ettirdi.

EMEKLİ MAAŞ ZAM TAHMİNLERİ

Emekli maaşlarına yapılacak zamlar konusundaki tahminler, önümüzdeki aylarda emeklilerimizin gelirlerinde önemli iyileştirmeler olabileceğine işaret ediyor. Hükümetin atacağı adımlar ve enflasyonun gidişatı, bu zam oranlarını belirleyecek temel unsurlar olacak. Şu anda emekli ve asgari ücretler için ara zam çalışmaları sürdürülmekte. 

Emekli aylıklarına yapılacak zamların, yakın gelecekte emeklilerimizin maddi durumlarında belirgin bir iyileşme getirebileceği öngörülüyor. Hükümetin izleyeceği politikalar ve enflasyonun gidişatı, bu artışların boyutunu tayin edecek kritik etkenler olacak. Emekli maaşlarına ve asgari ücretlere yönelik ara zam çalışmaları şimdiden başlamış bulunmakta.