Dünya Ayçiçeği Yağı Talebine Türk İhracatçılardan Cevap
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye'nin ayçiçeği yağı ihracatındaki başarısını vurguladı. Kadooğlu, "Türkiye olarak ayçiçeği yağında en çok ihracat yapan ülkeyiz" dedi.
Türkiye, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında ocak ayında önemli bir konumda bulunuyor. AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl Türkiye, 11 milyar 916 milyon 814 bin dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatta ayçiçeği yağının payı %7,6 ile 907 milyon 938 bin dolara ulaşarak, dördüncü sırada yer aldı.
2023 yılı itibarıyla ayçiçeği yağı ihracatı, 717 bin 227 ton iken, geçen yıla göre %1,9 artarak 730 bin 594 tona yükseldi. Yeni yılın başlangıç döneminde ise ihracatta önemli bir artış görüldü. Geçen yıl ocak ayında 48 bin tonluk ihracattan 57 milyon 30 bin dolar gelir elde eden sektör, bu yıl aynı dönemde ihracatını 60 bin 110 tona çıkararak 88 milyon 265 bin dolar kazanç sağladı. Böylece miktar bazında %25,2, değer bazında ise %54,8 artış gerçekleşti.
Ayçiçeği Yağı İhracatında Güçlü Bir Altyapı
Kadooğlu, Türkiye'nin yıllık 1 milyar dolarlık ayçiçeği yağı ihracat potansiyeline sahip olduğunu ve bunun yaklaşık %55'inin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Kadooğlu, "Yerli ham madde üretiminde dünyada önde gelen ülkeler arasında olmasak da, ayçiçeği yağı ihracatında en fazla paya sahip ülkelerden biriyiz” dedi.
Güçlü teknolojik altyapının Türkiye'nin ihracatındaki başarısında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Kadooğlu, ayçiçeği yağı ihracatının ocak ayında hızlı bir başlangıç yaptığını ve Türkiye genelinde %55, Güneydoğu'da ise yaklaşık %80 büyüme yaşandığını aktardı.
Küresel Talep ve Türk Ürünlerinin Kalitesi
Kadooğlu, ayçiçeği yağına küresel çapta artan talebin nedenlerine değinerek, "Kızıldeniz sorunları, ürün gönderim sürelerini uzatmış durumda. Ayrıca, Türk ürünlerinin kalitesinin artması ve Ramazan ayındaki yoğun talep, ihracatımızı olumlu etkiledi" şeklinde konuştu.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın bazı hasatlarda yol açtığı %10-15'lik gerilemenin birim fiyatlarını artırdığına dikkat çeken Kadooğlu, bu durumun yanı sıra daha sağlıklı ürünlere yönelim ile birlikte ayçiçeği yağının tercih edildiğini ifade etti.
Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında ocak ayında ikinci sırada yer alan ayçiçeği yağına olan küresel ihtiyacı, Türk ihracatçılar karşılıyor.
Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında ocak ayında ikinci sırada yer alan ayçiçeği yağına olan küresel ihtiyacı, Türk ihracatçılar karşılıyor.