Bist 100
10.158,63 0%
DOLAR
32,16 -0,11%
EURO
35,19 0,02%
ALTIN
2.458,49 0,12%

SSK'lı çalışanlara 12 bin TL destek ödemesi! O ilde yaşayana her ay ödenecek

Annelere yönelik 325 euro destek ödemesinin detayları açıklandı. SGK’nın AB destekli projesi kapsamında, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki 3 bin 500 sigortalı anneye, bir yıl süresince aylık 325 euro ödeme yapılacak. 325 euro destek ödemesi için başvuru süreci ve gerekli koşullar merak konusu. İşte bu konuda bilinmesi gerekenler…

Yayın Tarihi: 29.04.2024 11:50
Güncelleme Tarihi: 29.04.2024 11:50

SSK'lı çalışanlara 12 bin TL destek ödemesi! O ilde yaşayana her ay ödenecek

Çalışan annelerin omuzlarındaki yük oldukça ağır. Onlar hem iş hayatında aktif olarak yer alıp aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar hem de evde çocuk bakımını üstleniyorlar. Birçok anne, iş ile çocuk bakımı arasında zor bir seçim yapmak durumunda kalabiliyor. Bu sebeple, işini bırakmak zorunda kalan sigortalı annelerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Uygun bir bakıcı bulmak da başlı başına bir meydan okuma. Bakıcı bulsa bile, bu durum aile bütçesini oldukça zorluyor. Tam bu noktada, devletin sağladığı destek devreye giriyor.

ÇALIŞAN ANNELERE DESTEK

SGK, kayıtlı kadın çalışanların sayısını artırma ve eğitimli bakıcı istihdamını özendirmek amacıyla yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, 'Kayıtlı Kadın İstihdamının Eğitimli Çocuk Bakıcıları Aracılığıyla Desteklenmesi Projesi’nin ikinci aşamasını başlatmaya hazırlanıyor. AB’nin mali destek verdiği bu proje, 0-36 ay arası çocuk sahibi ailelere yardım sağlayacak.

Mithat Yurdakul’un Milliyet’teki haberine istinaden, çalışan annelerin çocuk bakım giderlerini karşılamak amacıyla 325 euro miktarda destek sunan projenin ikinci aşamasının başlamasına az kaldığı belirtiliyor.

ANNELERE DESTEK

İKİNCİ ETAP YAKINDA BAŞLIYOR

"Kayıtlı Kadın Çalışanların Artırılması ve Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Desteklenmesi Projesi"nin ikinci etabının hazırlıkları son aşamaya gelmiş bulunuyor. Proje kapsamında yapılacak ödemeler için başvuru sürecinin yakın haftalarda başlatılması öngörülüyor.

AB’nin mali katkısıyla hayata geçirilen projede, 0-3 yaşındaki çocukları olan annelerin iş hayatında kalabilmesi adına bakıcı yardımı sağlanacak. Ankara, İstanbul ve İzmir’de bir yıl süreyle yürütülecek olan bu projede, çalışan annelere her ay 325 euro destek ödeneği verilmesi planlanıyor.

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle yürütülen projede, 0-3 yaşındaki çocukları olan annelerin iş gücüne katılımını kolaylaştırmak için bakıcı yardımı sunulacak. Bu proje, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bir yıl süresince gerçekleştirilecek ve çalışan annelere her ay 325 euro tutarında bir ödeme yapılması öngörülüyor.

Çalışan anneler için sunulan destekten yararlanmak adına, bakıcının 0-36 aylık çocuklar için verilen eğitimi tamamladığını ve bu eğitimi MEB, İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu ya da üniversiteler tarafından verilen bir sertifika veya ilgili lise ve üniversite bölümlerinden alınan diploma ile (uzaktan eğitim dahil) kanıtlaması şarttır.

Destek programı, yeterlilik belgesine sahip olmayan bakıcıları kapsamayacak. Belgeye sahip olmayan bakıcılar için ön kayıt mümkün olacak; fakat nihai başvuru öncesinde, bakıcının ilgili belgeleri sağlaması gerekecek. 

Program dahilindeki çocuk bakıcısının tam zamanlı ve sigortalı olarak istihdam edilmesi, yani asgari ücretin üzerinde bir maaş alması zorunlu olacak.

ANNELERE DESTEK PROJESİ

AKRABA BAKICILAR İÇİN PROJE KOŞULLARI

Eğer bakıcı akraba ise, bakıcının çocuk ve annesiyle aynı şehirde yaşaması ve anne-baba ile doğrudan akraba olmaması gerekmekte. 

Proje, anneanne ve babaanne gibi birinci derece akrabaları kapsamamakta; ancak, çocukla aynı evi paylaşmayan ve gerekli sertifikalara sahip olan teyze ve hala gibi yakınlar projeye dahil edilebilecek.

İŞSİZ ANNELER İÇİN DESTEK SÜRECİ

İşini kaybeden annelere tanınan iki aylık süreç Destekten faydalanmak isteyen annelerin İŞKUR’a müracaat etmeleri gerekiyor. Destekten yararlanan ailelere ev kontrolleri yapılacak ve eğer çocuk bakıcısı ya da çocuk üç defa mazeret bildirmeden evde bulunmazsa, destek kesilecek. 

İşten ayrılan annelere iki ay süre verilecek; bu dönemde İŞKUR aracılığıyla iş aramaları ve bu durumu proje ekibine rapor etmeleri şartıyla destek devam edecek. İki ayın sonunda iş bulamayanlar destek listesinden çıkarılacak.