Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emeklilerin aklını yerinden oynatacağı zam belli oldu! Maaşlar tekrardan hesaplanıyor

Milyonlarca emeklinin nefeslerini tutup beklediği emekli maaş zamları ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 15.05.2024 21:06
Güncelleme Tarihi: 15.05.2024 21:06

Emeklilerin aklını yerinden oynatacağı zam belli oldu! Maaşlar tekrardan hesaplanıyor

Ülkemizde milyonları aşkın emekli vatandaş emekli aylıklarına zam yapılmasını dört gözle bekliyor. Yapılacak olan zam için kesin bir tarih sonunda geldi. Detaylar haberimizde…

işçi

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİYE ZAM MÜJDESİ! MAAŞ HESABI DEĞİŞTİ, İŞTE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN 2 RAKAM

SSK ve BAĞ-KUR emekliler konusunda çok endişeli. Merkez Bankası'nın açıkladığı anket sonuçlarına ve Nisan ayı enflasyon verilerine göre, emekli maaşlarının artırılması ve en düşük emekli maaşı seviyesinin ayarlanması da dahil olmak üzere 16 milyon vatandaşı etkileyen düzenlemeler, emekli maaşı artışlarının en güçlü hesaplamasını belirledi. Öte yandan, temel maaş artışıyla birlikte SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 4 oranında ek ödeme yapılacak. İşte kuruşu kuruşuna emekli maaşı hesapları...

Emeklilik artışlarına ilişkin yönetmelik temmuz ayında onaylanacak. SSK, BAĞ-KUR memurları ve emeklilerin maaş artışları enflasyon rakamlarına göre değerlendirilecek. Ocak ayında 10 bin TL olarak belirlenen asgari emekli maaşına da zam yapılacak. SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarındaki artış 2024 yılı Ocak ayında yüzde 11,68 artışla yüzde 37,57'den yüzde 49,25'e yükseldi ve memur sayısındaki artışla dengelendi. Asgari emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlendi. Bu dönemde memurların en düşük emekli maaşı 14 bin 740 TL oldu.

SSK, emekliler ve BAĞ-KUR memurlarına yönelik zamlar Ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez belirleniyor. Her ne kadar 6 aylık enflasyon rakamları SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarındaki artışla doğrudan ilgili olsa da son dönemde bu rakamlara sosyal yardımların bir kısmının da eklendiğini belirtmekte fayda var. Emekli memurlara enflasyon farkının yanı sıra düzenli maaş artışları da yapıldı. Buradaki enflasyon açığı, 6 aylık enflasyon rakamının önceki dönemde verilen normal artışın üzerinde olmasını ifade ediyor.

Memurlara yönelik artış, bu rakama yeni toplu sözleşmedeki artışın eklenmesiyle belirleniyor. Ocak ayında uygulanan olağan artış %15'tir. Temmuz ayında bu rakam yüzde 10 olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının enflasyon rakamlarına göre yeniden değerlendirileceğini açıkladı. Sonuç olarak altı aylık enflasyon rakamlarının belirlenmesinin ardından emeklilere yönelik sosyal yardım oranı ele alınacak. Kongrenin sosyal payı ve asgari emeklilik düzeyini ayarlaması gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak'ta yüzde 6,70, Şubat'ta yüzde 4,53, Mart'ta ise yüzde 3,16 tüketici fiyatları endeksi açıkladı. Geçtiğimiz hafta Nisan ayı enflasyon verileri de açıklandı. Bunun sonucunda TÜFE aylık %3,18 artışla yıllık %69,80 ile 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Nisan enflasyonunun ardından SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına ilişkin 4 aylık enflasyon oranı kesinleşti. 4 aylık enflasyon ise yüzde 18,72. Nihai rakamda geriye sadece iki veri kalıyor: Mayıs ve Haziran enflasyonu.

Altı aylık enflasyon rakamları, TÜİK'in 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00'da açıklayacağı Haziran enflasyonunun ardından özetlenecek. Dört aylık verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde artış yüzde 18,72, emekli memurlarda artış ise yüzde 13,56 oldu. Yani mevcut enflasyon sıfır olsa bile bu rakamlar kesindir. Merkez Bankası'nın Nisan ayında piyasa katılımcılarına yönelik yaptığı anket sonuçlarına göre, Mayıs ve Haziran aylarında enflasyon beklentileri sırasıyla %3 ve %2,54 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamlara göre tüketici fiyat endeksi 2.331,47'ye çıkacak.

Merkez Bankası'nın Nisan ayında piyasa katılımcılarına yönelik yaptığı anket sonuçlarına göre, Mayıs ve Haziran aylarında enflasyon beklentileri sırasıyla %3 ve %2,54 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamlara göre tüketici fiyat endeksi 2.331,47'ye çıkacak. 6 aylık enflasyon beklentilerine göre; SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için artış yüzde 25,39, memur emeklileri için ise yüzde 19,93 olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN GÜÇLÜ FORMÜL

1. FORMÜL: 6 aylık yüzde 25,39 beklenen enflasyona göre hesaplandığında asgari emekli maaşı yaklaşık 12 bin 500 TL olarak belirlenecek.

2. FORMÜL: En düşük emekli maaşına ilişkin ikinci en güçlü senaryo ise bir yıllık enflasyon beklentilerinin hesaplanmasıdır. Burada Haziran ayından sonra yıllık enflasyonun yüzde 35-40'lara ulaşması bekleniyor. Sonuç olarak hesaplama yapılırken asgari emekli maaşının 13.500-14.000 TL civarında olabileceği hesaplanıyor. Asgari emeklilik düzeyi “varsayılan” bir kararla belirlenir ve Ulusal Meclis tarafından belirlenmelidir. Ancak yeni rakamın belirlenmesinde enflasyon verileri önemli bir kriter.

MEMUR EMEKLİSİ TABAN AYLIĞI 17 BİN 500 TL'Yİ AŞACAK

Yine bu hesaplamalar dikkate alındığında memurların asgari emekli maaşının 17 bin 500 TL'yi aşması bekleniyor.

EK ÖDEMELİ EMEKLİ MAAŞI TABLOLARI

Öte yandan SSK ve BAĞ-KUR’lu emeklilere yüzde 25,39 oranında temel maaş artışı ve yüzde 4 oranında ek ödeme içeren maaş tablosu netleşti.

işçi

işçi