Bist 100
10.739,57 0%
DOLAR
32,22 0,1%
EURO
35,02 0,08%
ALTIN
2.489,97 -0,32%

Nefes alırken ağrı yaşıyorsanız aman dikkat! Önemsiz sanılan belirti korkunç sonuçlanabilir!

Nefes alıp verme, genellikle farkına bile varmadan gerçekleştirdiğimiz doğal bir süreçtir, ancak bu süreç sırasında ağrı hissedildiğinde solunum sistemimizin aniden farkına varırız. Nefes alıp verirken yaşanan ağrının pek çok farklı nedeni olabilir ve bu durum sırt, göğüs ve karında ortaya çıkabilir. Kimi durumlar önemsiz olabilirken, bazıları acil tıbbi durumların habercisi olabilir. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 29.12.2023 14:04
Güncelleme Tarihi: 29.12.2023 14:04

Nefes alırken ağrı yaşıyorsanız aman dikkat! Önemsiz sanılan belirti korkunç sonuçlanabilir!

 

Nefes alırken yaşanan ağrılar çoğu zaman göz ardı edilen doğal bir süreç olmasına rağmen, bu durum bazen ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Göğüs, sırt ve karın bölgesindeki ağrılar farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Öncelikle nefes alırken ağrının nedenlerine göz atalım ve sorununuzun kaynağını anlamaya çalışalım. İşte detaylar....

7) Nefes Alırken Ağrının Diğer Nedenleri Aşağıdaki durumlar ağrılı solunuma neden olabilir. Nezle Astım Faranjit, kalpte kan eksikliği KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) Amfizem, akciğerlerde fonksiyon bozukluklarına yol açan akciğer (alveol) genişlemesi Konjestif kalp yetmezliği Tüberküloz - Verem Hastalığı Akciğer Kanseri Ne Zaman Profesyonel Yardım İstenmelidir? Eğer ağrılı solunumla birlikte aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız olası bir tıbbi krizle karşı karşıyasınız demektir. Bu durumda hemen tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Ateş Nefes darlığı Hızlı nefes alıp verme Nefes nefese kalmak Hava yoksunluğu hissetmek (yeterli hava alamamak gibi) Göğüs ağrısı Burun yanması Çok terleme Tıkanma/ Boğulma Soluk cilt Cildin mavi/ mor bir renk alması (siyanoz) Öksürükte kan Baş dönmesi Sersemlik/ Kafa karışıklığı Bayılma Nefes Alırken Ağrı: Teşhisi Ağrılı solunumun birçok sebebi vardır, sorunun kaynağını bulmak için genellikle doktor tarafından tam bir değerlendirme gerekir. Doktorunuz ailenizin akciğer durumları ile geçmişini, spesifik semptomlarınızı ve eğer varsa ağrıyı daha iyi ya da daha kötü yapan şeyleri bilmek isteyecektir. Örneğin zatürre olan insanların yatarken değil otururken kolay nefes alması yaygındır. Doktorunuz sizden birkaç test isteyebilir. Bunlar enfeksiyona bakmak için kan ve idrar testleri, kalp aktivitesini ölçmek için EKG, göğüs röntgeni, BT (bilgisayarlı tomografi) taraması ya da görüntüleme testidir. Eğer doktorunuz ağrının sebebini bulamazsa belirli bir teşhis konulması için sizi bir akciğer uzmanına sevk edecektir. Nefes Alırken Ağrı: Tedavisi Altta Yatan Nedenin Bulunması: Tedavi tabi ki tanı ve nedenlere bağlıdır. Antibiyotikler zatürre, akciğer zarı iltihabı (Plörezi) ve bronşit gibi enfeksiyonlar için en yaygın tedavi yöntemidir. Astım ve KOAH ise ilaçları ve solunum tedavilerini içeren uzun bir tedavi süresine sahiptir. Oturun: Eğer tıbbi yardımı hemen alamıyor ve ağrıyı hafifletmek istiyorsanız değişik pozisyonlar deneyebilirsiniz. Ayakta durmaktan ya da yatmaktan ziyade otururken kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ayrıca ibuprofen gibi anti-inflamatuar ilaç almak isteyebilirsiniz. Fazla Hareket Etmeyin: Ayrıca faaliyetleri azaltmalısınız böylece fazla havaya ihtiyacınız olmaz. Rahatlamayı ve dinlenmeyi deneyin. Nemlendirici: Odadaki bir hava nemlendirici ya da buhar solumak solunum yollarından mukusu boşaltarak ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olabilir. Hindistan Cevizi Yağı: Yarım bardak hindistan cevizi yağına bir çay kaşığı güçlü kâfur ekleyip bu karışımla göğsünüze masaj yapabilirsiniz. Bal ve Sarımsak: Bal ve sarımsak karışımını günde birkaç kez tüketmek ağrıları yatıştırabilir. Unutmayın ki bu ev ilaçları size yardımcı olsa da asla bir doktor bakımının yerini tutamaz.

NEFES ALIRKEN OLUŞAN AĞRININ NEDENLERİNE GÖZ ATALIM

Nefes alırken ağrıya sebep olabilen birinci faktör, göğüsteki bir yaralanma veya kırılmış kaburga kemikleri olabilir. Eğer göğsünüzde morluk veya kas gerginliği varsa, nefes alırken veya verirken ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum, hasar görmüş kemiklerin veya kasların birbirine sürtünmesi sonucu ortaya çıkar. Nadir durumlarda, göğüs duvarı yaralanmaları akciğerlere zarar verebilir ve bu durum acil tıbbi yardım gerektirebilir.

İkinci olarak, akciğer zarı iltihabı da nefes alırken ağrıya neden olan yaygın bir durumdur. Akciğer zarı, akciğerleri çevreleyen iki tabakadan oluşur. Eğer bu tabakalar iltihaplanırsa, nefes alırken sürtünme ve ağrı hissedebilirsiniz. Akciğer zarı iltihabı, akciğer zarları arasında sıvı birikmesine de yol açabilir, bu da nefes darlığına neden olabilir.

nefes oluşumu

Zatürre, nefes alırken ağrıya yol açan diğer bir durumdur. Genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda oluşan zatürre, ağrılı solunuma ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle eşlik eder.

Bronşit, solunum yollarında ortaya çıkan iltihap nedeniyle nefes alırken ağrıya sebep olabilen bir durumdur. Yoğun balgam üretimi, öksürük, ateş ve boğaz ağrısı gibi diğer semptomları da içerebilir.

Akciğerlerdeki kan pıhtıları veya pulmoner emboli, akciğerlere taşınan bir kan pıhtısı parçasının neden olduğu ciddi bir durumdur ve nefes alırken ağrıya sebep olabilir.

Son olarak, perikardit veya kalp zarı iltihabı da nefes alırken ağrıya yol açabilir. Viral enfeksiyonlar genellikle perikardit nedenidir ve genellikle kendiliğinden iyileşebilir.

Bu nedenlerle, nefes alırken yaşanan ağrıları ciddiye almak ve gerekirse uzman bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Ağrıya neden olan durumun belirlenmesi, uygun tedavinin başlaması için önemlidir.