South China Morning Post'un (SCMP) polise dayandırdığı haberine göre, ocak ayında şirketin finans departmanındaki bir çalışan, şirketin İngiltere merkezli finans müdürü olduğunu söyleyen birinden bir mesaj aldı. Çalışan daha sonra şirketin CFO'su ve diğer şirket çalışanlarıyla bir video görüşmesi yaptı fakat bunların hepsinin deepfake olduğu ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre, bu arama sırasında aldıkları talimatlara dayanarak, çalışan 15 transferle 25,6 milyon doları çeşitli Hong Kong banka hesaplarına aktardı.
Dolandırıcılığın üzerinden bir hafta geçtikten sonra, çalışan şirketin merkeziyle iletişime geçtiğinde bir şeylerin yanlış gittiğini fark ettiler.
Hong Kong polisi olaya karışan şirket ya da çalışanların adını vermedi. SCMP'ye göre dolandırıcılar, kamuya açık video ve ses görüntülerine dayanarak toplantı katılımcılarının derin taklitlerini oluşturduklarını söyledi.
Medya kuruluşuna göre, dolandırılan çalışan video konferans sırasında deepfake'lerle etkileşime girmedi.
Herhangi bir tutuklama olmamasına rağmen soruşturmaların devam ettiği öğrenildi.
KÜRESEL ENDİŞE
Öte yandan, Deepfake videolar küresel endişelere neden oluyor. Süperstar Taylor Swift, geçtiğimiz ay X ve Telegram'da viral hale gelen cinsel içerikli deepfake video dalgasına kapılan son isimlerden biri olmuştu.
Pek çok siyasetçi deepfake'lerle mücadele için federal bir yasa çıkarılması çağrısında bulunuyor.
Mayıs 2023'te Demokrat Temsilci Joseph Morelle, rıza dışı deepfake pornografi paylaşımını yasadışı hale getirecek Mahrem Görüntülerin Deepfake'lerini Önleme Yasası’nı sunmuştu. Tasarı, Temsilciler Meclisi Yargı Komitesine havale edilmişti.