Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,24 0,08%
EURO
34,76 -0,33%
ALTIN
2.424,37 -0,32%

Artık kiralayana da kiracıya da dev ceza! Bakanlıktan uyarı geldi

Kiralamak yasak kapsamına dahil oldu. Belirli amaçlar dışında kiralayanlara büyük ceza Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı.

Yayın Tarihi: 28.04.2024 17:06
Güncelleme Tarihi: 28.04.2024 17:06

Artık kiralayana da kiracıya da dev ceza! Bakanlıktan uyarı geldi

Son yıllarsa belirli bir hedef için bir çok sahtecilik yaşanabiliyor. Bu sahte işlemlerin arasında IBAN kiralama işlemleri de yer alabiliyor. Giderek artış gösteren dolandırıcılık türü olan IBAN kiralama, vatandaşları mağdur ediyor. Konu ile alakalı bakanlık harekete geçerken, gerekli cezai işlemlerin yakın metrajda takip edilmesi akabinde uygulanacağı konusunda uyarılar devam ediyor.

Genel olarak maddi kazanç karşılığında IBAN kiralama işlemleri son yıllarda artış göstermeye başladı. başka bir kişiye veya kuruluşa IBAN numarasını verip kullanılmasına olanak sağlayan ve karşılığında da kazanç sağlayan kişiye de cezai işlemlerin başlayacağı konusunda geçtiğimiz gün bakanlık tarafından açıklama yapıldı. Genel olarak kara para aklama veya dolandırıcılık gibi yasa dışı faaliyetler kapsamında kullanılan bu uygulama hem yasal hem de finansal açıdan bir çok tehlikeyi barındırıyor.

tll

İBAN KİRALAMA DÖNEMİ SONA ERİYOR

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na aykırı hareket edildiği gerekçesiyle, yasa dışı yollardan elde edilen paraların aklanmasına yardımcı olmanın suç teşkil ettiği ve para cezası ve hapis cezasıyla cezalandırılabilineceği konusunda Ticaret Bakanlığı'nın harekete geçtiği belirtilirken, “Banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında yüksek kazanç” imkanının yasal olmadığı ve gerekli adli işlemlerin yapılacağı da belirtilmiş bulunuyor.

kiralanan hesapları çalınmış paraları aktarmak veya sahte ürünler satmak için kullanılabildiği belirtilen kiralık İBAN sahiplerinin hesap hareketlerinde ispatını yapamadığı bir harcama ya da para transferinin olması durumunda ağır ceza işlemlerinin devreye gireceği belirtilmiş bulunuyor.