Bist 100
10.055,98 1%
DOLAR
32,26 -0,08%
EURO
34,8 -0,12%
ALTIN
2.413,18 0,02%

SGK'dan acil uyarı! Bunu yapanlar her an hapse girebilir!

SGK, aylık alabilmek için boşanma, kayıt dışı çalışma gibi yasa dışı eylemlerde bulunanlara karşı sıkı önlem aldı. Bu düzenlemeler sonucunda sahte sigorta poliçesi yaptıranların emeklilik hakları iptal edildi ve aylık maaşları düşürüldü. Ayrıca para cezası, hapis gibi bazı yaptırımlar da uygulandı.

Yayın Tarihi: 28.04.2024 22:18
Güncelleme Tarihi: 28.04.2024 22:18

SGK'dan acil uyarı! Bunu yapanlar her an hapse girebilir!

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), maaş yardımı alabilmek için boşanma, haksız fiil gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunan kişileri araştırdı. Hileli işlemlerin ortaya çıkması üzerine aylık maaş kesintileri, para cezası ile hapis gibi bazı yaptırımlar uygulandı.

Bugün elde edilen bilgilere göre, SGK, yaptığı incelemeler kapsamında, ölen babalarından yetim maaşı alan, emekli maaşlarını iptal etmek için eşlerinden boşanan ve eşleriyle birlikte yaşamını sürdüren 2 bin 418 kişinin tespitini yaptı. 2023 yılında 2.264'ü yabancı olmak üzere 20.811 kişinin kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edildi.

SGK'dan acil uyarı! Bunu yapanlar her an hapse girebilir!

Ek olarak, geçen yıl yapılan bir incelemede 1.533 iş ilanının hileli olduğu ortaya çıktı. Yapılan inceleme ve tespitler sonucunda SGK, 1,2 milyar lira üzerinde para cezası kesti. Böyle bir durumun tespiti halinde sigorta prim/prim tarihi iptal edilecek ve ödenen prim iadesi yapılmayacaktır. Emekli olduğunuzda emekli maaşınız kesilecek, emeklilik haklarınız iptal edilecek ve ödediğiniz maaşınız faiziyle birlikte iade edilecektir. Yanlış sigorta süresi boyunca size ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilere ödenen tüm sağlık masraflarının geri ödenmesi talep edilecektir.

HAPİS CEZASI İLE YARGILAMA

Sahte sigortalı hakkında suç duyurusunda bulunuluyor ve hapis cezası isteniyor. Sigortalıya ödenen maluliyet aylığı faiziyle birlikte iade edilir. Kişiyi sahte bir şekilde sigortalı olarak gösteren işveren, ağır bir para cezası ödeyecek. Sahte sigortalı kişinin emeklilik veya sağlık masraflarını ödeyememesi durumunda, işveren dolandırıcılıkla suçlanabilir ve hapis cezasına çarptırılabilir.