Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Ceza infaz sistemi ve yargıda yenilik: 9. Yargı Paketi detayları belli oldu

9. Yargı Paketi, ceza infaz sistemi ve hak arama hürriyetine yönelik düzenlemeleri içeriyor. Paketle birlikte cezasızlık algısı azalacak, TMSF'nin kayyum atama yetkisi uzatılacak ve yeni tip casusluk gibi konular ele alınacak.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 19:51
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 19:51

Ceza infaz sistemi ve yargıda yenilik: 9. Yargı Paketi detayları belli oldu

Ceza İnfaz Sistemi'nde ve yargı alanında önemli değişiklikler içeren 9. Yargı Paketi detayları TRT Haber tarafından ulaşıldı. Paket, cezasızlık algısının azaltılması, hak arama hürriyetinin güçlendirilmesi ve terör örgütlerinin finansmanına yönelik önlemleri içeriyor.

Paketin en dikkat çekici maddelerinden biri, cezasızlık algısının ortadan kaldırılması. Denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan bu algıya yönelik düzenlemelerin yanı sıra, TMSF'nin suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklama ve terörizmin finansmanına karşı kayyum atama yetkisinin 5 yıl daha uzatılması planlanıyor.

Ayrıca, yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesi için yeni tip casusluk suçlarına yönelik düzenlemeler yapılacak. Paket aynı zamanda ceza infaz sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler içeriyor. Ceza adaletinin sağlanması ve suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla ikinci kez tekerrür hükümleriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

Uzlaşma görüşmeleri ve noterlik düzenlemeleri de paketin içeriğinde yer alıyor. Uzlaşma görüşmelerinde ortaya çıkan zararlar için tazminat davası açılabilmesine olanak tanınırken, noterlik hizmetlerine ilişkin düzenlemeler de yönetmelikle belirlenecek.