Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Bebeklerde Nefes Alma Zorluğu(Hırıltı) Neden Olur ?

Çocuklarda Hırıltı Neden Olur? bebeğim nefes alırken hırıltı geliyor diyorsanız, sizler için harika bir rehber içerik oluşturduk vakit kaybetmeden tıklayıp okumaya başlayınız.

Yayın Tarihi: 08.11.2020 01:50
Güncelleme Tarihi: 08.11.2020 01:50

Bebeklerde Nefes Alma Zorluğu(Hırıltı) Neden Olur ?

Çocuğunuz hırıltılı nefes alıyor mu? Hırıltılı solunumun yaygın nedenleri ve ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiği hakkında bilgi edinin. Çocuklarda hırıltılı solunum mutlaka astım olduğu anlamına gelmez. Hırıltılı solunum bebeğiniz için üzücü olabilir. Hırıltı evde tedavi edilebilir, ancak devam ederse ve semptomlar daha ciddi hale gelirse tıbbi yardım almalısınız.

Hırıltı, genellikle çocuk nefes verirken ortaya çıkan tiz bir ıslık sesidir. Oksijen Teneffüs edilirken de ortaya çıkabilir. Hırıltı, akciğerlerden düzenli hava akışında bir tıkanma olduğunda meydana gelir. Hava kirliliği küçük çocuklarda hırıltı ve öksürüğe neden olabilir.

Çocuklarda Yaygın Hırıltı Nedenleri

Astım: Hırıltı, astımın karakteristik bir belirtisidir. Bununla birlikte, hırıltılı nefes alan çocukların hepsinde astım görülme olasılığı yoktur ve hırıltılı tüm çocuklarda astım değildir. Araştırmalar, trafiğin yoğun olduğu kentsel alanlarda yaşayan çok sayıda çocuğun havadaki kirlilik nedeniyle astım belirtileri gösterdiğini gösteriyor. Sık görülen hırıltılı solunum, öksürük ve nefes almada zorluk, astımın yaygın semptomlarıdır. Diğer yaygın astım semptomları, tekrarlayan soğuk algınlığı, hırıltı, koşma ve atlama gibi aktiviteler sırasında nefes almada güçlük, geceleri kötüleşen sürekli öksürük ve sürekli kendini kötü hissetmedir. Çocuğunuzun astım olabileceğini düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Günümüzde tıbbın gelişmesiyle birlikte modern zamanlarda astım çok iyi kontrol edilebilmektedir. Astımın erken teşhisi her zaman daha iyidir.

Bronşit: Bronşit, çoğunlukla Solunum Sinsityal Virüsünün (RSV) neden olduğu bir enfeksiyondur. En çok iki ila on iki aylık bebekler etkilenir. Astım ile enfekte olan bebeklerde genellikle soğuk algınlığı ve burun akıntısı, hafif ateş ve öksürük, beslenmede azalma, nefes alma güçlüğü ve duyulabilen veya duyulmayan hırıltı gibi belirtiler görülür.

Ancak bu bebekler 2 hafta içinde iyileşebilirler, iyileşme yok ve devam eden hırıltı ve öksürük varsa doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Şiddetli solunum güçlüğü varsa, sonuç hastaneye yatışa kadar gidebilir zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Yabancı Bir Cisimden Kaynaklanan Nefes Alma Güçlüğü

Bazen, solunum tüpüne bozuk para, küçük oyuncak gibi yabancı bir cisim girmesi de hırıltı ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Çocuğunuzda daha önce hiç hırıltılı nefes alma görmediniz ve ani bir hırıltılı solunum başlangıcı varsa, bunun nedeni yabancı cisim aspirasyonu olabilir. Bu, genellikle 1 – 4 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Çocuğunuzun vücuduna yabancı bir cisim girdiğini düşünüyorsanız ve gözle görülür bir nefes alma güçlüğü belirtisi olmasa bile bir doktora görünmelisiniz.

Bebeklerde Hırıltı Nedenleri

Çoğu zaman bebeklerde ve küçük çocuklarda viral bir enfeksiyon da hırıltıya neden olabilir. Hırıltılı solunum, bir zatürree semptomu olarak ta yaygınca görülebilmektedir. Hırıltılı solunum
bazen bir alerji reaksiyonu olarak da ortaya çıkar; Soğuğa, evcil hayvan tüyüne, toza ve bazı yiyeceklere alerjik reaksiyon, bir hırıltı eşliğinde burun akıntısı, sulanma, hapşırma ve öksürüğe neden olabilir.

Çocuklarda Hırıltılı Solunum, Doktora Ne Zaman Gitmeliyim ?

Öksürük ve hırıltı geçmiyorsa, bir doktora görünmelisiniz. Çocuğunuz giderek daha fazla kendini daha kötü hissediyor, öksürük ve hırıltıdan rahatsız oluyorsa, onu kontrol için bir çocuk hastanesine veya doktora götürün. Çocuğunuz nefes alamadığından şikayet etmeye devam ederse ve nefes almakta güçlük çekiyorsa , hemen bir doktora görünmelisiniz. Çocuklarda boğulma hafife alınmamalı ve çocuk hemen doktora götürülmelidir. Hırıltı ile birlikte, çocuğunuzda iştah azalması, mavimsi bir cilt rengi görülürse veya gürültülü solunum varsa, derhal tıbbi yardım almalısınız.