Bist 100
10.247,75 0%
DOLAR
32,26 0,03%
EURO
34,72 0,09%
ALTIN
2.390,57 0,39%

Zararsız gibi görünüyor ama zehir gibi! Bu besin 'geri zekalı' yapıyor!

Şeker alımının vücuda zararlı olduğu bilinse de bazı gıdaların şekerden daha fazla zararlı etkileri olabileceğini de belirtmekte fayda var. Yapılan araştırmalar birçok yiyeceğe ve içeceğe katılan meyan kökünün başta zeka geriliği de dahil birçok hastalığa neden olabileceğini göstermiştir.

Yayın Tarihi: 18.01.2024 22:10
Güncelleme Tarihi: 18.01.2024 22:10

Zararsız gibi görünüyor ama zehir gibi! Bu besin 'geri zekalı' yapıyor!

Meyan kökü, yiyecek ve içecekler için tatlandırıcı olarak yaygın olarak kullanılan doğal bir maddedir. Ancak bu kökün çok fazla tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceği tespit edilmiştir.

Meyan kökü öncelikle içeceklerde ve şekerlemelerin içeriğine doğal tatlandırıcı olarak katılır. Ancak bu kök, aşırı tüketildiğinde sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabilecek glisirizin adı verilen bir kimyasal içerir. Çalışmalar, glisirizinin özellikle beyni etkilediğini ve zeka geriliğine neden olabileceğini göstermiştir. Çok fazla meyan kökü tüketmenin zeka geriliğinin yanı sıra baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.

Paradoksal bir biçimde birçok popüler besinin faydalı olduğu düşünülürken, birçok yiyecek ve içecekte kullanılan meyan kökünün aşırı tüketildiğinde beyni etkilediği gösterilmiştir.

Meyan kökünün faydaları

"Çocuklar için büyük tehlike"

Bir zamanlar şerbet olarak tüketimi yapılan meyan kökü artık birçok içecek ve yiyecekte kullanılıyor. Ancak son araştırmalar meyan kökü doğrudan tüketilmesinin ya da meyan kökü içeren gıdaların aşırı miktarda tüketilmesinin özellikle çocuklarda zeka geriliği gibi bir rahatsızlığa neden olabileceğini göstermiştir.

"Hamileler tüketmemeli"

Potasyum düzeyi düşük olan kişilerin, kalp hastalarının ve hamile kadınların meyan kökü tüketmemeleri özellikle tavsiye edilir. Meyan kökü erken doğum risk durumunu artırabilir ve hamilelik sırasında alınırsa fetüsün entelektüel gelişimini olumsuz yönde etkileyerek zeka geriliği durumuna neden olabilir. Bu nedenle meyan kökü hamilelik döneminde tüketilmemelidir.

Meyan kökünde bulunan glisirizin fetal beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Ayrıca bu bileşenin kullanılması dikkat eksikliği sorunlarına yol açabilir. Meyan kökü kontrollü ve sınırlı miktarda tüketildiğinde çeşitli faydalar sağlar.

Meyan kökünün faydaları

Bu kök, midenin iç yüzeyini koruma özelliğiyle bilinir ve romatizma semptomlarının ve ülserlerin tedavisinde faydalı olabilir. Ayrıca özellikle epilepsi rahatsızlığı olan hastalarda sakinleştirici etkisi ile de bilinmektedir.

"Şekerden 40 kat fazla zararlı"

Meyan kökü şekerden 40 kat fazla tatlı olduğundan meyan kökü genellikle şekerden daha zararlı olarak sınıflandırılır. Uzmanlar meyan kökü kullanırken son derece dikkatli olmanız gerektiğine dikkat çekiyor. Meyan kökü takviyeleri, potasyum eksikliğine ve kalp yetmezliğine de neden olabileceğinden 9 haftadan fazla alınmamalıdır. Ek olarak günlük 200 ila 600 miligram alımı tavsiye edilir.

Meyan kökünün antiaritmik içeriği olan ilaçlarla etkileşime girme potansiyeline sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin meyan kökünü tüketmeden öncesinde doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Ayrıca meyan kökünü kullanmaktan kaçınılmalı ve kemoterapi sırasında dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılar da bulunmaktadır.

Meyan kökünün yararları ve zararları konusunda araştırmaların devam ettiği göz önüne alındığında, bu bitkiyi tüketmeden önce bir uzmana danışmak önemlidir.