Bist 100
10.043,38 1%
DOLAR
32,36 -0,26%
EURO
34,73 -0,05%
ALTIN
2.421,12 -0,22%

YouTube kullananlara kötü haber: Kimliğiniz açığa çıktı

ABD'li yetkililer, kara para aklamayla ilgili yasalarını ihlal ettiği şüphesiyle aradıkları kullanıcıları bulmak için Google'dan 30.000'den fazla YouTube kullanıcısına ait kişisel verilerini teslim etmesini istedi. Detaylar haberimizde..

Yayın Tarihi: 25.03.2024 17:16
Güncelleme Tarihi: 25.03.2024 17:16

YouTube kullananlara kötü haber: Kimliğiniz açığa çıktı

Google gibi dünyanın en büyük veri şirketleri neredeyse tüm kişisel verilerinizi saklıyor. Bu nedenle veri koruma bugünlerde sürekli bir tartışma konusudur. Yakın zamanda yayınlanan yeni bir raporun konuyu yeniden masaya yatırdığı öğrenildi.

"ABD'li yetkililer Google'dan YouTube izlenme verilerini talep etti"

Forbes tarafından incelenen açıklanmayan mahkeme belgelerine göre ABD federal yetkilileri, Google'a 1 Ocak 2023 ile 8 Ocak 2023 arasında belirli YouTube videosu izleyen kullanıcıların adlarını, adreslerini ve telefon numaralarını eklemesini istedi. Yetkililer, hesaplarına giriş yapmadan videoları izleyenleri tespit edebilmek adına kullanıcıların IP adreslerini de sorguladı.

Yetkililer, "elonmuskwhm" ismini kullanan bir kullanıcının Bitcoin'i nakde çevirerek ve yetkisiz transferler yaparak kara para aklama yasasını ihlal ettiğinden şüphelendiği için bu bilgi yayınlandı ve bunun gerekli olduğunu söyledi.

YouTube kullananlara kötü haber

Soruşturmanın bir parçası olarak, Ocak ayı başında gizli ajanlar, YouTube'a drone ve artırılmış olan gerçeklik yazılımı kullanarak haritalamayla ilgili eğitici videolara şüpheli bağlantılar gönderdi. Bu videoların ise 30.000'den fazla kez görüntülendiği belirlenirken bu durum hükümetin Google'dan birçok kullanıcısı hakkında bilgi talep etmesine yol açtı. Yetkililer, Google'ın kararı gizli tutulması konusunu emreden bir mahkeme emri aldı. Google'ın yetkililer tarafından talep edilen verileri sağlayıp sağlamadığı belli değil.

Başka bir vakada yetkililer, çöplükteki patlayıcılarla ilgili bilgi aramak için bir alanda arama yaparken sekiz Google YouTube canlı yayınının görüntülendiğini keşfetti. Google, YouTube canlı yayınlarını izleyen ve onlarla etkileşime giren hesapların bir listesini talep etti. Bunlardan biri Boston ve 130.000'den fazla aboneye sahip ana canlı hesap tarafından yayınlandı.

Google, kullanıcı gizliliğini korumak için katı süreçler izlediğini iddia etse de, eleştirmenler ve gizlilik savunucuları, devlet kurumunun aşırıya kaçtığını ve yasa dışı hiçbir şey yapmayan kişilerin gizli bilgilerini elde etmeye çalıştığını söylüyor ve yetkisini kullandığını iddia ediyor.