Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Vücudun demir depolarını dolduruyor! Bu meyveyi yiyen kansızlıktan kurtuluyor

Tropikal bir meyve olan durian meyvesi kendine özgü ve tadıyla bilinmektedir. Güneydoğu Asya’ya özgü olan durian meyvesi Türkiye’de çok sık tüketilmemektedir. Fakat durian meyvesinin faydalarını öğrenenler pazarlarda ve manavlarda aramaya başlıyor.

Yayın Tarihi: 04.02.2024 20:26
Güncelleme Tarihi: 04.02.2024 20:26

Vücudun demir depolarını dolduruyor! Bu meyveyi yiyen kansızlıktan kurtuluyor

1 aylık demir ihtiyacını bir günde karşılayan ve halk arasında 'Meyvelerin Kralı' olarak bilinen tropikal durian meyvesi, özgün lezzeti ve sağlık faydalarıyla dikkat çekiyor. Güneydoğu Asya'ya özgü olan bu meyve, Türkiye'de pek bilinmese de, sağlıklı yaşam arayışında olanlar tarafından keşfedilmeye başlandı.

Durian, kendine has aroması ve tadıyla tanınan bir tropikal meyvedir ve özellikle Malezya, Endonezya, Tayland ve Filipinler gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde popülerdir. Meyvesi büyük, dikenli ve kalın kabuklu bir yapıya sahiptir. Kabuğun içindeki kremamsı sarı bölümler, lezzetli ve hafif lifli bir dokuya sahiptir, genellikle tatlı, tuzlu ve hafif acı bir karışım sunar.

durian meyvesi

Durian, doğal bir uyku hapı olarak kabul edilir, içerdiği triptofan adlı amino asit melatonin ve serotonin salgılar, böylece uykusuzluk çekenlere yardımcı olabilir. Healthline yazarlarına göre, durian meyvesi manganez açısından zengin olup güçlü bir antioksidandır, vücudun 1 aylık demir ihtiyacını bir günde karşılamaya yardımcı olabilir.

Bunun yanında durian meyvesi kemik ve kas yapısını güçlendirir, epilepsi hastalarına iyi gelebilecek sinirleri yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Folik asit bakımından zengin bir kaynak olan durian, motor hareketlerini geliştirebilir ve bir porsiyon meyve, vücudun ihtiyaç duyduğu folik asidin yüzde 20'sini karşılayabilir.

Durian meyvesi, eski çağlarda yaraları temizlemek için kullanılan kabuğuyla dikkat çekerken, günümüzde kozmetik ürünlerin içinde yer alarak hücre yenilemesini destekleyip cildin parlaklığını artırabilir. Aynı zamanda B vitamini kompleks grupları (B5, B6, B1), elektrolit özelliği ile kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan bir meyve olarak ön plana çıkıyor. İçeriğinde bulunan bakır, kan hücre üretimi için gereklidir ve potasyum açısından zengin bir kaynaktır. Durian meyvesinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri, bu tropikal meyvenin bilinirliğini ve talebini artırıyor.