Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,44 0,03%
EURO
34,8 -0,16%
ALTIN
2.416,46 -0,27%

Sigaradan daha zararlı çıktı! Sürekli içiyorduk, artık ağzımıza bile sürmeyeceğiz

Soda renksiz, tatsız bir içecektir. Soda hafif ekşi bir tada sahiptir, karbonatlı su şeklinde de bilinir ve yaygın olarak tüketilir. Ayrıca bazı insanlar mide rahatsızlığını gidermek için soda içerler. Alkolsüz içeceklerin tadı ve şeker ya da tatlandırıcı ilavesi farklılık gösterebilir. Her ne kadar soda zararsız görünse ve herkes içmeyi sevse de vücuda çok zararlı olabilir. Sodanın bilmediğiniz zararlı etkileri haberimizde..

Yayın Tarihi: 06.02.2024 17:42
Güncelleme Tarihi: 06.02.2024 17:42

Sigaradan daha zararlı çıktı! Sürekli içiyorduk, artık ağzımıza bile sürmeyeceğiz

Günlük soda tüketimi vücudunuzu tahmin bile edemeyeceğiniz şekilde etkileyebilir. Artan şeker tüketiminden yapay katkı maddelerinin neden olabileceği potansiyel zararlara kadar, düzenli olarak soda tüketmenin vücudunuzu ne derece olumsuz etkileyebileceğini haberimizin detayında bulabilirsiniz. 

KİLO ALINMASINA NEDEN OLABİLİR 

Günlük soda tüketimi sırasında kilo alımı meydana gelebilir. Gazlı içeceklerin çoğu, herhangi bir besin değeri sağlamadan fazla kalori sağlayan yüksek fruktozlu mısır şurubuyla birlikte diğer şekerleri de içerir. 

Bu boş kalorilerin düzenli tüketimi, enerji tüketimiyle harcamasında dengesizliğe neden olabilir ve sonuçta kilo alımı, ardından da obezite riskinin artması durumu ortaya çıkabilir. Obezite, diyabet, kalp hastalığıi, eklem sorunları da dahil olmak kaydıyla birçok sağlık sorunuyla bağlantılıdır.sodanın zararları

DİYABET RİSKİNİ ARTIRIR

Sodadaki yüksek orandaki eker içeriği, tip 2 diyabette önemli faktörlerden biri insülin direncine neden olabileceği söylenmektedir. Düzenli şekerli içeceklerin tüketimini yapmak nsülin tepkisini engelleyerek kan şekeri seviyelerinin artmasına neden olabilir. Zaman içerisinde bu patoloji, ciddi sağlık sonuçları olan kronik bir hastalık olan diyabetin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

DİŞLERE ZARAR VEREBİLİR

Soda asidiktir ve ağız sağlığına zararlı bir bileşik olan şeker oranı yüksektir. Asit diş minesini aşındırır, dişleri çürüklere ve çürüklere karşı da duyarlı olmalarını sağlar. 

Ayrıca sodadaki şeker, ağızdaki bakterilerde üreme alanı oluşturur, diş eti iltihabıyla beraber periodontal hastalık gibi bazı ağız sağlığına yönelik sorunlara katkı sağlar.

sodanın zararlarıKEMİK BOZULMASINA NEDEN OLABİLİR

Bazı çalışmalar çok fazla soda tüketimi ile zayıf kemik sağlığı arasında bağlantı olduğunu göstermektedir. Çoğu meşrubatta bulunan fosforik asit vücutta kalsiyum emilimini engelleyebilir, kemikleri zayıflatabilir ve zamanla osteoporoz riskini artırabilir.

Sodada bulunan yüksek şeker içeriğinin kardiyovasküler hastalık riskiyle bağlantılı olduğu belirtilmiştir. Çok fazla şeker tüketmek yüksek tansiyon, iltihaplanma ve anormal lipitli profillerle bağlantılıdır; Bunların hepsi kalp sorunlarına katkıda bulunan faktörlerdir.

KARACİĞER HASARLI OLABİLİR

Karaciğer şeker metabolizmasında önemli bir rol oynar. Soda gibi çok fazla şeker tüketmek karaciğere aşırı yük bindirebilir ve karaciğer hastalığına (NAFLD) sebebiyet verebilir. NAFLD, karaciğerde yağ birikmesiyle karakterizedir ve tedavi edilmez ise ciddi bir karaciğer rahatsızlığına doüru ilerleyebilir.