Samuray arıları kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele için doğaya salınıyor

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 300 bin samuray arısı Ordu'da, ülke genelinde ise 1 milyon 650 bin arı doğaya salınıyor.

Yayın Tarihi: 18.06.2026 13:12
Güncelleme Tarihi: 18.06.2026 13:29

Samuray arıları kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele için doğaya salınıyor

Samuray arıları kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele için doğaya salınıyor

Kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele kapsamında, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen samuray arıları (Trissolcus Japonicus) doğaya salınıyor. Bu yıl ülke genelinde toplam 1 milyon 650 bin, Ordu ilinde ise 300 bin adet arı bırakılacak.

Ordu'da uygulama

Bölgede başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele çerçevesinde, üretilen 300 bin samuray arısı Ordu'nun 19 ilçesinde doğaya salınıyor. Altınordu ilçesi Kökenli Mahallesi'nde gerçekleştirilen salımlar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle yürütüldü.

İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, geçen yıl doğaya 245 bin samuray arısı salındığını, bu yıl ise Enstitü tarafından üretilen 300 bin arının Ordu'da bırakıldığını belirterek mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.

Enstitü açıklaması ve saha gözlemleri

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlyas Deligöz, kahverengi kokarcanın ülkede görülmeye başlamasının ardından 2023'te 22 bin samuray arısı salımıyla çalışmalara başladıklarını ifade etti. Deligöz, artan üretim ve salımlarla bu yıl ülke genelinde salım sayısının 1 milyon 650 bin adede ulaştığını, toplamda şimdiye kadar yaklaşık 3 milyon samuray arısının salındığını; bunun dünyada salınan samuray arılarının tamamından fazla olduğunu söyledi.

Deligöz, sahadaki gözlemlere göre samuray arılarının kahverengi kokarca ile mücadelede etkili olduğunu belirtti ve "Yıldan yıla bu biyolojik mücadeleyi yaptığımız sürece doğal denge kavuşacaktır" ifadelerine yer verdi. Salım sayılarındaki artış, biyolojik mücadelenin ölçeklendirilip yaygınlaştırıldığını gösteriyor.

Programa; Vali Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Aşkın Baş, Altınordu Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ordu Başmüdürü Yusuf Akay, kurum amirleri ve üreticiler katıldı.

SAMURAY ARISI SALIMI

SAMURAY ARISI SALIMI

SALINIM YAPILAN DALIN İŞARETLENMESİ

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.