DOLAR
42,6 -0,04%
EURO
49,63 -0,14%
ALTIN
5.750,28 0,24%
BITCOIN
3.919.183,38 1,12%

Özgürlük Filosu Aktivistleri: İsrail'in Alıkoyma ve Hapishane Gözlemleri

İsrail tarafından uluslararası sularda alıkonulan ve sınır dışı edilen Özgürlük Filosu aktivistleri, hapishanedeki kötü muameleyi ve binlerce Filistinlinin tutulduğunu anlattı.

Yayın Tarihi: 10.10.2025 19:20
Güncelleme Tarihi: 10.10.2025 19:20

Özgürlük Filosu Aktivistleri: İsrail'in Alıkoyma ve Hapishane Gözlemleri

Özgürlük Filosu aktivistleri alıkonma ve hapishane deneyimlerini anlattı

İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayarak alıkonulan ve sınır dışı edildikten sonra İstanbul'a iniş yapan Özgürlük Filosu Koalisyonu üyeleri Anadolu Ajansı'na (AA) yaşadıklarını aktardı. Aktivistler, hem alıkonulma anlarındaki uygulamalar hem de götürüldükleri cezaevinde gördükleri koşullar hakkında detaylı ifadeler verdi.

Alıkonma anları

ABD'li Filistinli doktor Dhia Daoud, İsrail ordusunun filoya helikopterlerle yaklaştığını ve gemiye makineli tüfeklerle çıktığını belirtti. Daoud, yasa dışı şekilde alıkonulduktan sonra saatlerce dizlerinin üstünde oturur konumda bırakıldıklarını ve "Bizi boynumuzdan tuttular, bazı eşyalarımızı çaldılar." dedi.

Daoud yaşadıklarını "oldukça korkutucu" olarak nitelendirirken, alıkonulan grubun daha sonra "bizi en kötü hapishanelerden birine, çölün ortasındaki bir hapishaneye koydular" şeklinde ifade etti.

Hapishanedeki gözlemler

Daoud, götürüldükleri hapishanede binlerce Filistinlinin tutulduğunu ve "Orada bizim gibi binlerce insan olduğunu asla unutmayacağız. Orada tutulan Filistinlilerin onda birini bile görmedik." sözleriyle durumu özetledi. Hapishanedeki koşulların eleştirisini yaparak, gözaltındaki Filistinlilerin hukuk dışı uygulamalarla tutulduğunu ve çıkarılmaları gerektiğini vurguladı: "Gözaltında tutulan binlerce Filistinli var. Bu insanları herhangi bir yasal yaptırım olmaksızın orada oturuyorlar. Çıkarılmaları gerekiyor."

Çağrılar, teşekkürler ve uluslararası mesajlar

Daoud, hem hapishanedeki Filistinliler hem de Gazze ablukasını kırmak amacıyla yola çıkan aktivistlerin serbest bırakılması için tüm hükümetlere çağrı yaptı ve "Atalarınızın, Osmanlı'nın, Osmanlı İmparatorluğu'nun mücadelesine ihtiyacımız var ve şu anda çok çalışmanızı istiyoruz. Hapishanelerde rehin tutulan on binlerce Filistinli var. Siyonist rejime karşı uyanık ve tetikte olmanızı istiyoruz." sözlerini paylaştı.

Vicdan gemisinden Malezyalı Noorsham Abubakar ise Türkiye'ye filoya verdiği destek için teşekkür ederek, odak noktalarının Gazze ve Gazze'deki Filistinliler olduğunu belirtti: "Mesele biz değiliz, mesele Gazze'deki Filistinliler. Onlar hala öldürülüyor ve katlediliyor."

Norveçli aktivist Vigdis Bjorvand da Türkiye'nin misafirperverliğine değinerek Gazze ablukasını kırmak için yelken açma motivasyonlarının arttığını söyledi ve Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun ABD'li Komite Üyesi Ann Wright, Gazze'ye giden Binlerce Madleen ve Vicdan gemilerinden gelenlere teşekkür ederken, halen İsrail hapishanelerinde binlerce Filistinliyle birlikte 46 aktivistin bulunduğunu belirtti. Wright, Vicdan gemisinde doktorlar, sağlık çalışanları ve gazetecilerin olduğunu, ayrıca Vicdan gemisinde Türkiye'den 3 ve Madleen gemilerinde Fransa'dan üçer milletvekilinin yer aldığını kaydetti ve "Hepimiz, 15 ülkeden oluşan Özgürlük Filosu Koalisyonu adına, 'Özgür Filistin' diyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp alıkonulan Özgürlük Filosu...

İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp alıkonulan Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndaki 18'i Türk 94 aktivist, Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla İstanbul'a geldi. Aktivistler, İstanbul Havalimanı VIP Salonu'nda aileleri, bazı yetkililer ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım konuşma yaptı.

İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp alıkonulan Özgürlük Filosu...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı