CHP Genel Başkanı Özgür Özel Silivri ziyareti sonrası açıklama yaptı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ve partilileri Silivri'deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamalarda, son dönemdeki iddianame süreçleri ve parti içi kongre iptali başvurularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İddianameye ilişkin eleştiriler
Özel, Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne ilişkin iddianamenin tamamlanmasının uzun süre beklendiğini belirterek, iddianamede somut delil eksikliğine dikkat çekti. Özel, iddianamede rüşvet suçundan söz edildiğini ancak rüşvetin asli unsuru olan paranın izine rastlanmadığını, 'parayı verdim' veya 'parayı aldım' diyen bir beyanın bulunmadığını iddia etti.
Özel, iddianamede yer alan bazı delil anlatımlarını örnekleyerek, tek delil gösterilen unsurların yetersiz olduğunu savundu. Yat görselleri üzerinden yürütülen iddialara atıf yaparak, bunu somut para hareketiyle ilişkilendirecek veri olmadığını ifade etti.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Özel'in "Yargılanmak için değil, yargılamak için bekliyoruz" sözlerine yönelik tepkisine de değinen Özel, bu ifadeyi iddianamenin ne kadar boş olacağını vurgulamak için kullandığını söyledi.
Adalet ve tutuklama uygulamaları üzerine eleştiriler
Özel, hukukun kişiye göre uygulandığını ileri sürerek örnekler verdi. CHP'den istifa edip AK Parti'ye katılan Şehitkamil Belediye Başkanı hakkında yöneltilen iddialar sonucu beraat edildiğini hatırlattı ve CHP'de bazı isimlerin ihaleler nedeniyle sorumlu tutulup cezaevine konulduğunu öne sürdü.
Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer için Özel, hakkındaki suçtan ceza alması halinde 6 ay 2 gün hapis yatacağını ancak şu an 9 aydır tutuklu olduğunu, ceza alsa üç aylık alacaklı süresiyle dışarı çıkabilecekken tutuklu tutulduğunu söyledi. Özel, arkadaşlarının tensip zaptıyla birlikte tutuksuz yargılanmaları gerektiğini savundu.
Özel, 'duydum, duymuştum, sanıyorum, galiba' gibi ifadelerle pek çok kişinin mağdur edildiğini belirterek, iftirayı atanların ya gerçeği söyleyeceğini ya da iftiraların altında kalacaklarını söyledi.
Kongre iptali başvurularına sert tepki
Eski delegeler tarafından 39. Olağan Kurultay sürecinde yapılan il kongreleri seçimlerinin iptali için verilen başvurulara ilişkin soru üzerine Özel, bu tür başvuruları 'lüzumsuz' ve 'beyhude' olarak nitelendirdi. Özel, bu başvuruların ilgili mahkemelerce reddedileceğini öngördüğünü belirtti.
Özel, konuyu gündemde tutanları uyararak, 'Gün gelir, bizim de dava açacağımız günler, hesap soracağımız günler olur' ifadesiyle tepki gösterdi ve bu yaklaşımın devam etmesi halinde kendisini yakından tanıtacağını söyledi.
İBB iddianamesine ilişkin değerlendirme
İBB'deki yolsuzluk soruşturmasına ilişkin iddianamenin tartışmalı olduğuna dikkat çeken Özel, iddianamenin farklı savcılar tarafından şirket bazında hazırlanması sonucunda her iddianamede Ekrem İmamoğlu ile ayrı bağlantılar kurulabileceği yönünde değerlendirmeler yapıldığını aktardı.
Özetle, Özgür Özel'in açıklamaları iddianamelerde somut delil eksikliği iddiası, tutuklama uygulamalarına yönelik eleştiriler ve kongre iptali başvurularına yönelik sert tepkiler üzerine odaklandı. Özel, hukuki süreçlere ilişkin eleştirilerini sürdürürken, partisi ve üyeleri için adalet talebini yineledi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ve diğer partilileri, Silivri'deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda ziyaret etti. Ziyaret sonrası Özel, gazetecilere açıklamalarda bulundu.