Balıkesir'de 'S' ve 'T' plakalar için 30 günlük başvuru süresi: UKOME'nin 2025-224 sayılı kararıyla denetim başlatıldı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şehirde uzun süredir atıl durumda olan 'S' (servis) ve 'T' (ticari taksi) plakaları için yeni bir denetim süreci başlattı. Belediye, altı aydan daha uzun süredir trafikten çekilmiş ve bu nedenle kullanım haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan plaka sahiplerine 30 günlük başvuru süresi tanındığını açıkladı.
Süreç başladı
Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan 2025-224 sayılı karar uyarınca başlatılan uygulama, ticari plakasını aktif kullanmayan ancak mülkiyetini elinde bulunduranları hedefliyor. Resmi açıklamaya göre, altı aydan uzun süredir aracını trafikten çekmiş, vize işlemlerini yaptırmamış veya plakasını herhangi bir araç üzerinde faal olarak kullanmayan plaka sahipleri bu çağrı kapsamında değerlendiriliyor. Başvuruda bulunmayanların ciddi hak kayıpları yaşayabileceği bildirildi.
Hedef: 'hayalet plakalar' tespiti
Yetkililer, uygulamanın amacını il sınırları içindeki servis ve ticari taksi plakalarındaki gerçek arz ve talep dengesini ölçmek olarak açıkladı. Piyasada 'hayalet plaka' olarak adlandırılan, fiilen hizmet vermeyen ancak alım-satım yoluyla piyasa değerini etkileyen plakaların tespiti bu sürecin öncelikli hedefi olarak belirtildi.
Başvuru süreci ve uyarılar
Plaka sahiplerinin, belediyenin resmi internet sitesinde yayımlanan duyuru tarihini takip ederek 30 gün içinde başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Başvuruların şahsen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı'na yapılması istendi. Başvuru sırasında istenecek evraklar ve süreç detayları ilgili daire başkanlığından veya belediyenin resmi kanallarından paylaşılacak. Yetkililer, mağduriyet yaşanmaması için başvuruların son güne bırakılmaması konusunda uyarıda bulundu.