Nadir hastalık tanısında yapay zekâ: MLP Care, Alexion AstraZeneca ve Evideep ortaklığı

MLP Care, Alexion AstraZeneca Nadir Hastalıklar ve Evideep, PNH tanısında yapay zekâ destekli dijital dönüşüm projesi başlattı; erken tanı ve doğru yönlendirme hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 04.12.2025 09:52
Güncelleme Tarihi: 04.12.2025 09:52

Nadir hastalık tanısında yapay zekâ: MLP Care, Alexion AstraZeneca ve Evideep ortaklığı

Nadir hastalık tanısında yapay zekâ: MLP Care, Alexion AstraZeneca ve Evideep ortaklığı

MLP Care, Alexion AstraZeneca Nadir Hastalıklar ve Evideep, Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri (PNH) tanısında yapay zekâ destekli bir dijital dönüşüm projesi başlattı. PNH Tanısı için Dijital Dönüşüm Projesi, Türkiye'de nadir hastalıkların erken tanısına yönelik öncü dijital girişimlerden biri olarak konumlanıyor.

Projenin kapsamı ve hedefleri

İmza törenine üç kurumun yöneticileri katıldı. Proje, Sağlık Bakanlığı'nın 2023-2027 Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile uyumlu olarak yürütülecek. Üç kurumun iş birliğiyle; sağlık çalışanlarının doğru ve hızlı yönlendirme yetkinliğinin artırılması, dijital tanı programlarının yaygınlaştırılması, yerli teknoloji ile sağlık sistemine katkı sağlanması ve nadir hastalıkların veriye dayalı yönetimi hedefleniyor.

Pilot uygulama ve teknolojik yapı

Araştırmalara göre PNH gibi nadir hastalıklarda kesin tanı ortalama 5 yılı bulabiliyor; hastalar bu süreçte ortalama 8 farklı uzmana başvuruyor ve vakaların yaklaşık %35-40'ında yanlış tanı nedeniyle doğru tedaviye erişim gecikiyor. Yapay zekâ temelli algoritmalar risk taşıyan kişileri daha erken tespit ederek doğru merkezlere ve uzmanlara yönlendirmeyi amaçlıyor.

Projede MLP Care'in hastane ağı ve uzman hekim kadrosu, Alexion AstraZeneca Nadir Hastalıklar'ın 30 yıllık global deneyimi ve Evideep'in teknolojik yetkinlikleri bir araya geliyor. Pilot çalışma, Medical Park ve Liv Hospital'ın da bulunduğu MLP Care bünyesinde yürütülecek ve sağlık çalışanları için dijital bir platform kurulacak; uyarılar ve önerilerle tanı süreci desteklenecek.

Beklenen etkiler

Projenin, nadir hastalığı olan binlerce hastanın teşhis süresini kısaltarak doğru tanı ve tedaviye erişimi hızlandırması bekleniyor. Ayrıca yanlış veya gecikmiş tanıların neden olduğu uzun vadeli sağlık sistemi maliyetlerinin azaltılması ve yaşam kalitesinin artması hedefleniyor. Proje aynı zamanda tıbbi veri havuzları oluşturarak gelecekteki tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Lider kurumların açıklamaları

Dr. Sinan Şahin, MLP Care Dijital Tanı Direktörü: "MLP Care Grubu olarak, sektördeki 30 yılı aşkın köklü deneyimimiz, imza attığımız bilimsel çalışmalar ile ülkemizde ve dünyada önde gelen sağlık grupları arasında yer almanın sorumluluğuyla yeniliklerin içinde olmayı sürdürüyoruz. Proje, nadir hastalıkları olan binlerce hastanın yıllar sürebilen teşhis sürecini belirgin ölçüde kısaltarak doğru tanıya ve tedaviye erişimini hızlandıracak. Ülke sağlığı açısından ise bu iş birliğinin önemi, hem hastaların yaşam kalitesinin doğrudan iyileştirilmesi hem de yanlış veya gecikmiş tanılardan kaynaklanan uzun vadeli sağlık sistemi maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılması olacaktır. Ayrıca, tıbbın her alanında oluşturulacak veri havuzları ile bu değerli çalışmalar; gelecekteki yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve sağlık politikalarının daha doğru planlanması gibi topluma katkı sağlayan kritik bir bilimsel zemin de oluşturmuş olacak".

Derya Köker, Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü: "Bilimin öncülüğünde tasarladığımız dönüştürücü tedavilerimiz bugün 70’ten fazla ülkede hastalara ulaşırken, sürdürülebilir ilerleme için paydaşlarımızla güçlü iş birlikleri kurmanın önemine inanıyoruz. 2010’dan bu yana Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteriyor; ülkemizin dijital dönüşüm kapasitesi ve dinamik sağlık stratejileriyle bu alanda dünya çapında örnek lider ülke olma potansiyeline inanıyoruz. MLP Care ve Evideep ile başlattığımız dijital dönüşüm projesinin, nadir hastalığa sahip bireylerin doğru tanıya daha hızlı ve etkin ulaşmalarını sağlayarak sağlıkta fırsat eşitliğine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yerli teknolojiyi ve veri odaklı yönetimi merkeze alarak hastaların yaşam kalitesinde dönüşüm oluşturmayı hem sorumluluğumuz hem de en büyük motivasyon kaynağımız olarak görüyoruz. Türkiye’de nadir hastalıklara sahip her bireyin hızlı tanı imkanına erişimini mümkün kılmak amacıyla paydaşlarımızla iş birliği yapmaktan büyük bir gurur duyuyor, bu projenin hem ülkemize hem de Alexion AstraZeneca Nadir Hastalıklar’a değer katacağına yürekten inanıyoruz".

Barış Erdoğan, Evideep AG CEO'su: "Teknolojinin getirdiği imkanlar ile yapay zekâ, nadir hastalıkların teşhis süresini kısaltma, hasta takibini iyileştirme ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri geliştirme konularında çığır açan fırsatlar sunuyor. Özellikle büyük veri analizi ve makine öğrenimi sayesinde, yıllar sürebilen tanı süreçleri çok daha hızlı ve güvenilir hâle geliyor. Alexion AstraZeneca Nadir Hastalıklar, MLP CARE ve Evideep arasındaki bu iş birliği, hem hekimlerin karar süreçlerini destekliyor hem de hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda geliştirilen yenilikçi projeler, nadir hastalıkların daha erken tespit edilmesine, etkin tedavi planlarının oluşturulmasına ve toplumda farkındalığın artmasına katkı sağlıyor. Bu dönüşüm, yalnızca tıbbi bir ilerleme değil; aynı zamanda sosyal bir sorumluluk alanı olarak da büyük önem taşıyor. Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırma gücünü sağlık ekosistemine dahil eden bu yaklaşımın, geleceğin sağlık hizmetlerinin en kritik yapıtaşlarından biri olarak değerlendirileceğine inanıyorum".

MLP CARE, ALEXİON ASTRAZENECA NADİR HASTALIKLAR VE EVİDEEP, NADİR HASTALIKLAR KONUSUNDA YAPAY ZEKA...

MLP CARE, ALEXİON ASTRAZENECA NADİR HASTALIKLAR VE EVİDEEP, NADİR HASTALIKLAR KONUSUNDA YAPAY ZEKA KULLANIMINI HEDEFLEYEN ORTAK BİR DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJESİNE İMZA ATTI. ÜÇ KURUMUN İŞ BİRLİĞİYLE HAYATA GEÇİRİLECEK PNH TANISI İÇİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJESİ, TÜRKİYE'DE NADİR HASTALIKLARIN ERKEN TANISINDAKİ ÖNCÜ DİJİTAL GİRİŞİMLERDEN BİRİ OLACAK.

(SOLDAN SAĞA) BARIŞ ERDOĞAN, DR. SİNAN ŞAHİN, DERYA KÖKER

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.