Mikroklima incisi: İnhisar'da deve dişi narının hasadı başladı

İnhisar'da mikroklima koşullarında yetişen iri taneli 'Deve Dişi' narın hasadı başladı; ildeki nar üretiminin büyük kısmı İnhisar'dan karşılanıyor.

Yayın Tarihi: 01.11.2026 12:44
Güncelleme Tarihi: 01.11.2026 12:44

Mikroklima incisi: İnhisar'da deve dişi narının hasadı başladı

İnhisar'da 'Deve Dişi' narının hasadı başladı

Orta Sakarya Vadisi'nin mikroklima özellikli alanlarından Bilecik'in İnhisar ilçesinde, yerel adıyla 'Deve Dişi' cinsi narın hasadı başladı. Bölge üretimi, ince kabuklu, iri taneli ve sulu yapısıyla öne çıkan bu çeşidin talep görmesini sağlıyor.

Vali Faik Oktay Sözer ve il protokolünün katılımıyla düzenlenen Nar Festivali'nde verilen bilgilere göre, Bilecik genelinde 2 bin 867 dekar alanda 4 bin 730 ton nar üretimi yapılıyor; bu üretimin 4 bin 514 tonu ise 2 bin 748 dekar ile İnhisar ilçesinden sağlanıyor.

üretim, özelliği ve sezon hazırlığı:

'Deve Dişi' narı, iri taneli, ince kabuklu, sulu ve tatlı olması nedeniyle tercih ediliyor. Bölgedeki yaklaşık 3 bin dekar arazide yetiştirilen ürünün sezon hazırlıkları her yıl nisan ayında ağaçların budanmasıyla başlıyor. Yaz boyunca düzenli olarak sulanan ve organik gübreyle desteklenen bahçeler, verim ve kaliteyi artırmak için özenle takip ediliyor.

Hasat dönemi ekim ayından aralık ayına kadar sürüyor; ürünün ince kabuğu nedeniyle raf ömrü sınırlı olduğundan, çoğunlukla alıcıların bulunduğu İstanbul, Ankara, Bursa, Sakarya ve Kütahya gibi büyük kentlere hızlı sevkiyatla gönderiliyor.

katma değer, kooperatif ve festival hedefleri:

İlçede faaliyet gösteren Narinhisar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, meyveden pekmez, reçel, ekşi sos, sabun ve kolonya gibi katma değerli ürünler elde ediyor. Bu çalışmalar, yerel üretimin hem ekonomiye katkısını artırmayı hem de ürünün markalaşmasını desteklemeyi amaçlıyor.

İnhisar Belediye Başkanı Nihal Arslan, 'Bu ürün bizim geçim kaynağımız. Deve dişi nar bize özgü. Narımızın özelliği toprağından geliyor. Birinci sınıf, iri taneli, sulu ve çok tatlı. Kabuğu ince olduğu için fazla dayanmıyor fakat en güzel nar bizim narımız' sözleriyle yerel narın ayırt edici özelliklerini vurguladı ve bu yıl için '10 bin ton rekolte beklediklerini' söyledi.

Vali Faik Oktay Sözer ise festivalde yaptığı konuşmada, 'Bilecik’te nar üretiminin kalbi İnhisar’da atmaktadır' ifadesini kullanarak üreticilerin emeğini ve bölgenin tarımsal potansiyelini öne çıkardı. Sözer, 'Tarım Şehri Bilecik' anlayışı çerçevesinde üretimin güçlendirilmesi ve yerel ürünlerin daha geniş pazarlara ulaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Festival, nar suyu sıkma ve nar dizme yarışmaları gibi etkinliklerle renklenerek sona erdi; etkinlikler hem tanıtıma katkı sağladı hem de üreticiler ile alıcılar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine zemin hazırladı.

'Deve Dişi' olarak adlandırılan narın hasadı başladı

'Deve Dişi' olarak adlandırılan narın hasadı başladı

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.