Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Trump'ın Gazze planına tepki gösterdi
Petro: "Bu, halkın açlıktan ölmüş olduğu bir barış planı"
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan Gazze Şeridi'ndeki ateşkes planına ilişkin eleştirilerini sosyal medya platformu X üzerinden paylaştı.
Petro paylaşımında planı ilk bakışta umut verici bulduğunu belirterek, "Trump'ın barış önerisi için bir an sevindim. Gazze halkının yemek yiyebilmesini başlangıç olarak koyduğunu düşündüm ama öyle değil" dedi.
Petro, eleştirisini şu sözlerle sürdürdü: "Bu, halkın açlıktan ölmüş olduğu bir barış planı. İsrail, uluslararası sularda hayatı savunan genç İsveçli Gretha'yı ve arkadaşlarını tutukluyor. Oysa onların tek amacı, açlıktan ölmesi istenen halka yiyecek ulaştırmaktı. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, burada küresel ölçekteki iki yüzlülüğünü gösteriyor. Neden çünkü o bir dünya suçlusu ve yakalanmalı. Bu barış planı sahte çıktı çünkü açlıktan ölen bir halk üzerinden başlıyor."
Beyaz Saray, 29 Eylül'de, ABD Başkanı Trump'ın 20 maddeden oluşan "Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Planı" adlı önerisini açıklamıştı. Trump, Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, planın taraflarca kabul edilmesi halinde savaşın derhal sona ereceğini, İsrail'in Gazze'den kademeli olarak geri çekileceğini, Gazze'de Hamas'ın rolünün olmadığı yeni bir sürecin başlayacağını ve tüm esirlerin serbest kalacağını söylemişti.
Netanyahu da planın "savaş hedeflerini gerçekleştirdiğini" belirterek desteğini açıklamıştı. Ayrıca metinde, Katar ve Mısır'ın Trump'ın Gazze planını Hamas'a ilettiği bilgisi yer aldı.
Analiz: Petro'nun tepkisi, planın insani boyutu ve uygulanabilirliği üzerine yoğunlaşıyor; özellikle açlık sorununu başlangıç noktasına koyan yaklaşımın meşruiyeti sorgulanıyor. Bu tür açıklamalar, bölgesel diplomasi ve insani yardım süreçlerinde tarafların algısını etkileyebilir ve planın uluslararası kabulünü tartışmaya açabilir.