FAO: Şubat ayında küresel gıda fiyatları yüzde 1,6 arttı

FAO, şubat ayında küresel gıda fiyatlarının önceki aya göre %1,6 yükseldiğini belirtti. Süt ürünleri, şeker ve bitkisel yağlar fiyatlarda belirleyici oldu.

Yayın Tarihi: 07.03.2025 13:42
Güncelleme Tarihi: 07.03.2025 13:42

FAO: Şubat ayında küresel gıda fiyatları yüzde 1,6 arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2023 yılının şubat ayında küresel gıda fiyatlarının şeker, bitkisel yağlar ve süt ürünleri kaynaklı artışlar nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 1,6 yükseldiğini duyurdu.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta ocak ayına kıyasla ortalama 127,1 puana yükseldi. Bu artış, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,2 olarak kaydedildi.

Gıda fiyatlarındaki artışta süt ürünleri, şeker ve bitkisel yağlar en belirgin olanlar arasında yer aldı. Tahıl Fiyat Endeksi, yükselen buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 0,7 artarken, yıllık düzeyde yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Bu durum, Rusya'daki arz sıkıntısı ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika'daki mahsul koşullarındaki belirsizliklerden kaynaklandı.

Dünya mısır fiyatları, Brezilya’daki sıkılaşan arz ve güçlü ABD ihracat talebinin etkisiyle artmaya devam ederken, dünya pirinç fiyatları şubatta yüzde 6,8 düştü.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı, soya yağı ve ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışla birlikte %2 oranında artarak, yıllık bazda yüzde 29,1 artış gösterdi. Öte yandan, Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Brezilya'daki olumsuz üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre %6,6 düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, güçlü küresel talep dolayısıyla yüzde 4 artarken, Et Fiyat Endeksi'nde ise %0,1 düşüş gerçekleşti.

Ek olarak, FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine dair değerlendirmeler de içeren Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporunu yayımladı. Örgüt, 7 Şubat tarihinde 2024-2025 tahıl üretim tahminini 2 milyar 840,7 milyon tondan 2 milyar 841,8 milyon tona çıkardığını duyurdu. Küresel buğday üretim tahmini de 788,6 milyon tondan 792,2 milyon tona revize edildi.