Çalıştay sonuçları ve yeni düzenlemelerin buluşması
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) tarafından 23-25 Ekim 2025 tarihlerinde düzenlenen II. Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı, kamu, akademi ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği kapsamlı bir değerlendirme zemini sağladı. Toplantıda et ve et ürünleri mevzuatı, sahadaki uygulamalar, üretim standartları ve tüketici bilgilendirmesi gibi başlıklar detaylı şekilde ele alındı.
Çalıştayda dile getirilen görüş ve öneriler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi kapsamında açıklanan yeni düzenlemelerle karşılık buldu. Yeni düzenlemeler, hem üretim süreçlerine ilişkin sınırlandırmalar hem de etiketleme ve ürün tanımlamalarına dönük netleştirmeler içeriyor.
Mevzuatta öne çıkan değişiklikler:
Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan değişikliklerle, ürünlerin ağırlığını artırmak amacıyla kullanılan soya ve nişasta gibi dolgu maddelerinin kullanımına kısıtlamalar getirildi. Geleneksel ürünler açısından kritik olan uygulamalardan biri olarak; sucuk, pastırma ve kavurma gibi ürünlerde tütsüleme işlemi ile fıstık ve peynir gibi çeşitlendirici maddelerin kullanımı yasaklandı ve ürünlerin özgün yapısının korunmasına öncelik verildi.
Döner ürünlerinde etiketleme açıklığı sağlandı; artık ürünler "yaprak döner", "yaprak-kıyma döner" ve "kıyma döner" şeklinde açık şekilde etiketlenecek. Hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında ve kanatlı eti dönerindeki yağ oranı ise %20'den %15'e indirildi. Ayrıca burger tanımı ve üretim kriterleri netleştirilerek bu ürünlerin köfte standartlarına uygun üretilmesi zorunlu hale getirildi.
Çalıştayın etkileri ve sektör yorumu:
Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, yeni düzenlemelerin tüketici sağlığı, doğru etiketleme ve geleneksel ürünlerin korunması açısından önemine vurgu yaptı. Bağlamış, çalıştayın kamu kurumları, akademisyenler ve sektör temsilcilerini aynı masa etrafında buluşturduğunu belirterek şunları söyledi:
"Kayseri’de gerçekleştirdiğimiz II. Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı’nda kamu kurumlarımızı, akademisyenlerimizi ve sektör temsilcilerimizi aynı masa etrafında buluşturduk. Et ve et ürünleri mevzuatını yalnızca teorik yönüyle değil, üreticilerimizin sahada karşılaştığı sorunlar ve tüketicilerimizin beklentileri doğrultusunda bütün yönleriyle değerlendirdik. Bugün açıklanan yeni standartların, çalıştayımızda üzerinde önemle durduğumuz güvenilir üretim, şeffaf etiketleme, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve geleneksel ürünlerin korunması başlıklarıyla örtüşmesini son derece kıymetli buluyoruz. Sektörümüzün ortak akılla dile getirdiği hususların mevzuatta karşılık bulması, gerçekleştirdiğimiz çalıştayın amacına ulaştığını göstermesi bakımından bizleri ayrıca memnun etmiştir. Kayseri Ticaret Borsası (KTB) olarak yalnızca sorunları dile getiren değil, bilimsel çalışmalar ve ortak akılla çözüm üreten bir anlayışla hareket ediyoruz. Bundan sonra da üreticimizin hakkını, tüketicimizin sağlığını ve geleneksel ürünlerimizin itibarını korumaya yönelik çalışmalara öncülük etmeye devam edeceğiz."
Yeni standartlarla tüketicinin satın aldığı ürünün içeriğini ve üretim şeklini daha açık görmesi, geleneksel ürünlerin özgünlüğünün korunması ve haksız rekabeti önleme hedefleniyor. Çalıştayda oluşturulan kamu-akademi-sektör iş birliği, mevzuatın uygulama alanına yönelik geri bildirimlerin doğrudan politika yapımına yansıması açısından önemli bulundu.
Kayseri Ticaret Borsası, güvenilir gıda, şeffaf etiketleme ve sürdürülebilir üretim hedefleri çerçevesinde sektörün ihtiyaçlarını ilgili kurumlara aktarmaya, bilimsel çalışmaları desteklemeye ve geleneksel lezzetlerin geleceğine sahip çıkmaya devam edeceğini açıkladı.
KAYSERİ TİCARET BORSASI’NIN (KTB) DÜZENLEDİĞİ II. GELENEKSEL ET VE ET ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI’NDA KAMU, AKADEMİ VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE ELE ALINAN MEVZUAT BAŞLIKLARI, TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANAN YENİ DÜZENLEMELERLE KARŞILIK BULDU.