Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emekliye seçim zammı geliyor! Asgari ücretle eşitlensin sesleri yükseliyor

Asgari ücret zammının kesinleşmesi sonrasında emekli maaşlarına çevrili bekliyor. 3 Ocak'ta emekliyi büyük sürprizler bekliyor

Yayın Tarihi: 29.12.2023 13:37
Güncelleme Tarihi: 29.12.2023 17:28

Emekliye seçim zammı geliyor! Asgari ücretle eşitlensin sesleri yükseliyor

2024 yılı Asgari ücretinin belirlenmesi sonrasında 15 milyondan fazla emekli maaşlarına yapılacak olan zammı merakla bekliyor. Emekli maaşına yapılan zamlar belirli kurallar çerçevesinde uygulandığı biliniyor. Ancak geçtiğimiz senelerde en düşük emekli maaşı uygulaması ortaya çıkması sebebiyle doğan bazı haksızlıkların giderilmesi adına 2024 yılı Ocak ayı emekli maaşında çeşitli düzenlemeler yapılacağı tahmin ediliyor.

Emekli maaş zamları ile alakalı çok sayıda hesaplamalar ve bu kapsamda da yeni zam talepleri sunuluyor. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, emekli maaşlarına yapılması gereken düzenleme ile alakalı taleplerini açıkladı. Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan seyyanen zammın emekli maaşlarına da yapılması gerekliliğini açıklayan Ergün, aradaki makasın kapanması gerekliliğini bildirdi.

tg

EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMAMALI

Öte yandan 4 A ve 4b'liye yapılacak olan zammın memur emeklisine yapılacak olan zam ile eşit oranda olması gerekliliğini sözlerine ekledi. Son yıllarda memur emeklileri ve asgari ücretlilere yapılan zam oranları ile SSK ve Bağkur emeklileri arasındaki ücret farkının gittikçe arttığını belirten Ergün, emeklilerin kök aylığı alması sebebiyle daha az tutar da zamma maruz kaldıklarını belirtti. Emeklilerin beklentilerini açıklayan isim zamdan önce maaşlarda iyileştirme yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Yapılacak olan zamların eşitlenmesi konusunda da açıklama yapan Ergün en düşük emekli aylığını asgari ücretten az olmaması konusunda talebini sundu

emeklizam

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN 3 OCAK BEKLENİYOR

3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamı sonrasında 6 aylık enflasyon oranı toplamı ve refah Payı eklemesi ile emekli aylıklarının belirleneceği tahmin ediliyor. SSK ve bağ-kur emeklilerine 2023 yılının son 6 aylık enflasyon farkı kadar zam yapılacağı bilinirken, buna ek olarak refah Payı düzenlemesi ile birlikte yeni zam oranlarını %37 %38 seviyesine denk geleceği tahmin ediliyor.

Memur emeklilerine ise yapılan açıklamada %50 civarında zam yapılacağı belirtilmişti. SSK ve bağ-kur'luya da memur emeklisine yapılacak olan zam oranı ile eşitlenmesi durumunun refah payı artışı ile sağlanabileceği söylenirken kimi uzmanların hesaplamalarına göre SSK ve bağ-kur emeklilerine de yüzde 50 zam yapılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan zamma seçim senesi olması sebebiyle kesin gözü ile bakanlar da var.