DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 0%
ALTIN
5.972,47 0%
BITCOIN
3.794.821,5 -0,5%

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 600 milyon dolar: Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası'nın Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi ile sağlanan 600 milyon dolarla ülke genelinde taşkın kontrol tesisleri inşa edileceğini duyurdu.

Yayın Tarihi: 23.09.2025 12:55
Güncelleme Tarihi: 23.09.2025 13:06

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 600 milyon dolar: Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi

Dünya Bankası desteğiyle 600 milyon dolarlık yatırım: Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen tanıtım toplantısında, Dünya Bankası tarafından sağlanan kaynağın ülke çapında taşkın ve kuraklık yönetimine ayrıldığını açıkladı. Yumaklı, 600 milyon dolarlık finansmanla "ülkemizin dört bir tarafında taşkın kontrol tesisleri inşa edeceğiz" dedi.

İklim değişikliğinin sahadaki etkileri

Yumaklı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yaşamı etkilediğini vurgulayarak, son dönemde görülen aşırı yağış ve sıcak hava dalgalarının riskleri artırdığını ifade etti. Doğu Karadeniz'de yaşanan sel ve taşkın felaketine değinen Bakan, bu olayların "iklim değişikliğinin madalyonun diğer yüzü" olduğunu belirtti.

Bakanın verdiği verilerde, bu yıl yağışların mevsim normallerinin yüzde 26 ve geçen yılın yüzde 28 altında gerçekleştiği; yağış grafiğinin son 5 yılda 4 kez ortalamanın altında kaldığı kaydedildi. Ayrıca sıcak hava, düşük nem ve şiddetli rüzgârların orman yangınlarını tetiklediği belirtildi.

Risk haritasındaki değişim

Yumaklı, riskli bölgeler tanımının artık sadece Ege ve Akdeniz ile sınırlı olmadığını; Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde taşkın riskinin yüzde 20'nin üzerinde arttığını ifade etti. Öte yandan Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Düzce, Bolu, Bilecik, Sakarya ve Bursa gibi iller de orman yangınları açısından risk grubuna girdiler.

Hedef: Suya karşı dayanıklı bir Türkiye

Bakan Yumaklı, vatandaşların taşkınlardan ve sellerden korunması, tarım arazilerinin meteorolojik etkilerden korunması ve toprağın suyla buluşturulmasının önemine dikkat çekti. Son 23 yılda su ve sulamaya 3,4 trilyon lira kaynak aktarıldığını ve yaklaşık 11 bine yakın eserin hizmete alındığını söyledi. Ayrıca sulanan arazi miktarının yüzde 50, su depolama hacminin yüzde 38 ve yıllık içme suyu miktarının 2,7 kat arttığı vurgulandı.

Yumaklı, bu yıl içinde 321 tesisin daha hizmete alınacağını; kapalı sulama şebeke oranının yüzde 6'dan yüzde 38'e yükseltildiğini belirtti. Taşkın Erken Uyarı Sistemi'nin yaygınlaştırıldığını ve şu ana kadar 533 uyarı sisteminin tesis edildiğini söyledi.

Finansman ve projelerin kapsamı

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise iklim değişikliğinin suyun zamansal ve mekansal dağılımında belirsizlikler yarattığını, aşırılıkların suya bağlı afetlerin sıklığını ve şiddetini artırdığını söyledi. Balta, DSİ'nin bu "yeni normale" uyum sağlayacak projeleri bütçe ve farklı finansman seçenekleriyle yürüttüğünü belirtti.

Balta, Dünya Bankası ile yürütülen işbirliği kapsamında sulama modernizasyonu, dayanıklı peyzaj entegrasyonu, su döngüselliği ve verimin artırılması, taşkın ve kuraklık yönetimi ile ikinci sulama modernizasyonu ve su verimliliği projelerinin hayata geçirildiğini ifade etti.

Programda ayrıca Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez de konuştu.

Yumaklı, toplantıda geleceğe dönük hedef olarak "her alanda olduğu gibi su alanında da daha güvenli, daha dirençli bir Türkiye" oluşturulmasının gereğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde yapılan "Türkiye...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde yapılan "Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi"nin tanıtım toplantısına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde yapılan "Türkiye...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı