Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,39 -0,13%
EURO
34,77 -0,21%
ALTIN
2.413,46 -0,39%

Çocuklarda Göz Tembelliği Nedir?

Göz tembelliği, gözlerinizden birinin görme yetisinin, olması gerektiği gibi gelişmemesidir. Doktorlar da bu rahatsızlığı ambliyopi olarak adlandırır. Tedavi gerçekleşmezse beyniniz, zayıf gözden gelen görüntüyü görmezden gelmeyi öğrenecektir. Bu durum ise kalıcı görme sorunlarına neden olabilmektedir.

Yayın Tarihi: 21.12.2020 18:09
Güncelleme Tarihi: 21.12.2020 18:09

Çocuklarda Göz Tembelliği Nedir?

Göz tembelliği, gözlerinizden birinin görme yetisinin, olması gerektiği gibi gelişmemesidir. Doktorlar da bu rahatsızlığı ambliyopi olarak adlandırır.
Tedavi gerçekleşmezse beyniniz, zayıf gözden gelen görüntüyü görmezden gelmeyi öğrenecektir. Bu durum ise kalıcı görme sorunlarına neden olabilmektedir.

Göz Tembelliği Belirtileri
Göz tembelliği çocuklukta başlar. Genellikle 6 ila 9 yaşları arasında görülür. Göz tembelliğini 7 yaşından önce teşhis ve tedavi etmek, durumu tamamen düzeltmek için en iyi şansı verir.

Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Bir şeyin ne kadar yakın veya uzakta olduğunu söyleme sorunu (derinlik algısı)
  • Gözleri kısmak veya bir gözü kapatmak
  • Baş eğme

Göz Tembelliği Belirtileri

Doktorlar, bazı göz tembelliği vakalarının arkasında ne olduğunu her zaman bilemeyebilirler. Nedenler şunları içerebilir:
Kırılma hataları: Bir gözün odak noktası diğerinden çok daha iyi olabilir. Diğer göz miyop ya da ileri görüşlü olabilir ya da astigmatizma (bozuk veya bulanık görme) olabilir. Beyin hem bulanık hem de net bir görüntü aldığında, bulanık olanı görmezden gelmeye başlar. Bu durum, aylarca veya yıllarca devam ederse, bulanık gözdeki görme kötüleşir.

Şaşılık: Gözlerin gerektiği gibi hizalanmadığı zamanlarda görülür. Gözlerden biri içeri veya dışarı dönebilir. Şaşılığı olan kişiler, gözlerini bir görüntüye odaklayamazlar; bu yüzden genellikle çift görürler. Beyin, gözün hizalanmamış görüntüsünü görmezden gelecektir.

Katarakt: Gözün içindeki bulanık bir mercek, nesnelerin bulanık görünmesine neden olabilir. O gözdeki görme olması gerektiği gibi gelişmeyebilir.

Göz kapağı düşüklüğü (pitoz): Sarkan bir göz kapağı görüşü engelleyebilir.

Göz Tembelliği Teşhisi

Göz Tembelliği Teşhisi Tüm çocuklara, okul çağına gelmeden görme testi yaptırmalıdır. Çocuğunuzun doktoru veya okuldaki görme programı, aşağıdakilerden emin olmak için kontrol edecektir:

  • Gözlerine gelen ışığı engelleyen herhangi bir şey var mı?
  • Her iki göz de eşit derecede iyi görüyor mu?
  • Her göz, olması gerektiği gibi hareket ediyor mu?

Herhangi bir sorun varsa doktor, çocuğunuzu bir göz uzmanına götürmenizi önerebilir. Çocuğunuzun görmesinde bir sorun olduğunu hissediyorsanız, pediatrik göz doktorundan randevu alın.
Bazı göz sağlığı uzmanları, çocukların 6 aylıkken, 3 yaşında ve daha sonra her yıl okuldayken göz muayenesi yaptırması gerektiğini söylüyor. Doktorunuzdan, çocuğunuzun göz sağlığı için neyin doğru olduğu hakkında bilgi alın.
Göz doktorları, bebekleri ve küçük çocukları gözlerinin hareket eden bir nesneyi ne kadar iyi takip ettiğini izleyerek test eder. Ayrıca, her seferinde bir gözü kapatabilir ve çocuğun tepkisini kontrol edebilirler.
Daha büyük çocuklarda, doktor bir gözü kapatacak ve görmelerini kontrol etmek için resimler ve harfler kullanacaktır.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz Tembelliği tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir. Sebeb sonuç ilişkisine bağlı olarak şunları içerebilir:

Uzağı görememe, ileri görüşlülük veya astigmatizm gibi altta yatan görme problemlerini düzeltme: Göz tembelliği yaşayan çocukların çoğu, gözlerinin odaklanmasına yardımcı olmak için gözlüğe de ihtiyaç duyar. LASIK göz ameliyatı ve göz tembelliği hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Ameliyat: Bir katarakt, gözlerinden gelen ışığı engelliyorsa veya şaşılık gözlerinin olması gerektiği gibi birlikte hareket etmesini engelliyorsa ameliyat tavsiye edilir.
Beynini zayıf olanı kullanmaya zorlamak için güçlü gözün üzerine bir yama takmak: İlk başta çocuğunuz görmekte zorlanacaktır. Haftalar veya aylar sürebilmesine rağmen, vizyonları daha iyi hale gelecektir. Bundan sonra, yamayı her zaman takması gerekmeyecek, ancak bazen çocuklar her iki gözü de kullanmaya başladıklarında zayıf gözde görme yetisini kaybederler. Böyle bir durumda yamayı tekrar takmaları gerekebilir.
Güçlü gözü bulanıklaştıran, çocuğunuzun yama takmasına gerek kalmaması için atropin adı verilen bir ilaçla göz damlası: Bu durum, aynı zamanda beyinlerini zayıf gözü kullanmaya zorlar.
Güçlü gözün gözlük camı üzerine takılan Bangerter filtresi: Zayıf gözü kullanmak zorunda kalmaları için görüşlerini bulanıklaştırır.