Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,22 -0,07%
EURO
34,79 -0,15%
ALTIN
2.443,5 0,96%

Çin hızla kendi yapay zekâ teknolojisini geliştiriyor!

Çin'in teknoloji devleri yapay zekâ yarışında arayı kapatmak için yarışıyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 31.01.2024 13:38
Güncelleme Tarihi: 31.01.2024 13:38

Çin hızla kendi yapay zekâ teknolojisini geliştiriyor!

Çin’deki teknoloji şirketleri, OpenAI gibi ABD'li rakiplerinin önüne geçmeye çalışırken, Çin hükümeti bu süreci başlattığından bu yana geçen 6 ay içinde 40'tan fazla yapay zekâ modelini onayladı.

Buna sadece geçen hafta kamu kullanımı için onaylanan 14 yeni Büyük Dil Modeli (LLM) de dahil oldu. Çinli teknoloji firması Tencent'in üst düzey bir yöneticisi daha önce Eylül ayında ülkenin yükselen yapay zekâ altın hücumunu "yüz modelin savaşı" olarak tanımlamıştı.

Bu yapay zekâ "savaşında" başı çeken, bazen "Çin'in Google'ı" olarak da anılan arama motoru devi Baidu oldu. Baidu, "Ernie Bot" adlı ChatGPT rakibini piyasaya sürdü ve sarsıntılı bir başlangıçtan sonra şu anda 100 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu ve OpenAI'nin GPT-4 modeliyle başa baş gidebileceğini söylüyor.

Şirket, kendi yapay zekâ modellerine de yatırım yapan Apple akıllı telefon rakipleri Huawei ve Xiaomi ile TikTok'un sahibi Bytedance'ın rekabetiyle karşı karşıya kaldı.

İkincisinin yapay zekâ hamlesinin şimdiden oldukça tartışmalı olduğu kanıtlandı. Bytedance, araştırmacıların dolandırıcılık için kullanılabileceği konusunda uyardığı yayınlanmamış bir yapay zekâ ses dönüştürücüsü inşa etti ve The Verge'ün bir ChatGPT rakibi oluşturmak için kullandığını bildirmesinin ardından şirketin aralık ayında OpenAI araçlarına erişimi askıya alındı.

ABD'li rakiplerinin aksine, kendi sohbet robotlarını geliştiren Çinli şirketler teknolojik olduğu kadar siyasi zorluklarla da karşı karşıya kaldı.

yapay zeka

ÇİN HÜKÜMETİ KATI KURALLAR ŞART KOŞUYOR

Çin hükümeti, LLM'lerin halka açılmadan önce katı bir dizi kurala uymasını şart koşuyor ve geçen yıl yayınlanan düzenlemelerde tüm sohbet robotlarının "sosyalizmin temel değerlerine bağlı kalması" ve devlet iktidarına meydan okumaması gerektiği belirtiliyor.

Bu da ülkenin en gelişmiş yapay zekâ modellerinin birçoğunun Tayvan'ın durumu gibi hassas konulardan kaçınma eğiliminde olduğu anlamına geliyor.

Bloomberg, Baidu'nun Ernie Bot'u ve Tencent destekli Minimax da dahil olmak üzere Çin'in ChatGPT rakiplerinden bir seçkiyi sorguladığında, belirli sorular sorulduğunda ya konuyu değiştirmeye çalıştılar ya da yasa dışı olarak gördükleri soruları yanıtlamayı reddettiler. Tayvan'ın bir ülke olup olmadığı sorulduğunda, tüm botlar Tayvan'ı Çin'in bir parçası olarak tanımladı.

Çin'in ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü kendi kendini yöneten bir ulus olan Tayvan, Çin'in siyasi etkisinden uzak olmasını umduğu Taide adlı kendi yapay zekâ modeli için fon sağladığını duyurarak karşılık verdi.

Nihayetinde, Çin'in bir yapay zekâ süper gücü olma girişimlerini engelleyen şey jeopolitik gerilimler olabilir.

ABD, yapay zekâ oluşturmak ve eğitmek için hayati önem taşıyan gelişmiş yarı iletkenlerin Çin'e satışına bir dizi kısıtlama getirdiğini açıkladı ve uzmanlar bunun Çinli şirketlerin gelişmiş büyük dil modelleri oluşturma becerilerini engelleyeceği uyarısında bulundu.