Türkiye'de Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatlarında Artış Planlanmıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gelecek birkaç ay içinde elektrik ve doğal gaz fiyatlarında artış planlanmadığını duyurdu. Bayraktar, tv100 kanalında katıldığı programda bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni Dönem ve Üretim Artışı
Bayraktar, Türk petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir döneme girildiğini belirtti. Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu Osman Gazi ile doğal gaz üretiminin artırılacağını ifade etti. “Osman Gazi ikinci faz üretimimizi gerçekleştirecek. Birinci faz ile ürettiğimiz günlük 9,5 milyon metreküpe 10-10,5 milyon metreküp ekleyeceğiz.” dedi.
Yeni Anlaşmalar ve Hedefler
Bakan Bayraktar, Çin ile bu alanda bir anlaşma yapıldığını vurgulayarak, “2028'de yeni bir yüzer üretim platformu gelecek. Onunla da 20 milyon ilave edip hedefimiz 2028'de Türkiye’nin günlük doğal gaz üretimini 40 milyon metreküpe çıkarmak.” şeklinde konuştu.
Mevcut Üretim ve Ekonomik Katkı
Türkiye'nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yüzde 15'ini kendi üretimiyle karşıladığını, yurtdışında yürütülen çalışmalarla bu oranın artırılabileceğini belirten Bayraktar, Gabar'daki petrol ve Karadeniz'deki doğal gaz üretiminin yıllık ekonomik katkısının yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Destekleme Oranı ve Gelecek Planları
Bakan, Türkiye'de elektrik abonelerinin yüzde 97'sinin faturalarının desteklendiğini ve vatandaşa ödenen faturanın ortalama yüzde 54’ünün devlet tarafından karşılandığını ifade etti. “Son iki yılda toplam 9 milyar liranın üzerinde destek oldu. 2025'te toplam destek 600 milyar lirayı aşacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Uzun Süreli Düzenlemeler ve Suriye İle İlişkiler
Bayraktar, elektrik ve doğal gazda bu yaz bir düzenleme yapmayı planlamadıklarını, doğal gaz desteği rakamlarının ise yüzde 70'lere ulaştığını belirtirken, “Önümüzdeki bir iki ay içerisinde görünmüyor.” diyerek kısa vadeli bir artış planının olmadığını yineledi.
Suriye’de günlük yalnızca 1700 megavat elektrik üretildiğini hatırlatan Bakan, Türkiye'nin Suriye'ye 280 megavat elektrik ihracatı yaptığını ve bu miktarın önümüzdeki birkaç hafta içinde 360’a çıkarılmasına yönelik planlamalar yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, Suriye'deki kullanılmaz durumdaki santrallerin yenilenmesi için Türk şirketlerinin bir proje yürüttüğü bilgisini paylaştı.