Bist 100
10.195,85 0%
DOLAR
32,23 -0,06%
EURO
34,66 -0,07%
ALTIN
2.380,58 -0,03%

Altını doları olan yandım Allah diyecek! Son alım fırsatı için flaş tarih verildi

Altın ve döviz cinsine yatırım yapan veya yatırım yapacak olanların ilgisini çekecek bilgiler paylaşıldı. Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararından sonra gözler altın ve dolar kuruna çevrilmişti. Dolar/TL 32 TL'nin altına düşerken bu yeni hamleyle döviz beklentileri neler olduğu merak edilmeye başlandı.

Yayın Tarihi: 27.03.2024 20:30
Güncelleme Tarihi: 27.03.2024 20:30

Altını doları olan yandım Allah diyecek! Son alım fırsatı için flaş tarih verildi

Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz günlerde faiz kararını açıkladı. TCMB sürpriz bir hamleyle Mart ayı politika faizini 500 baz puan oranında artırarak %50'ye çıkarırken, faiz koridorunu da “aşağı yukarı 300 baz puan” genişletti.

Enflasyonun beklenenin üzerinde gerçekleştiğine dikkatleri toplayan Merkez Bankası, iç talepteki toparlanmanın devam ettiğine dikkat çekti. Banka, enflasyonun düşmesi durumunda yeniden faiz artırımı olasılığını açık bıraktı. Peki bu yeni hamleyle döviz beklentileri neler? Detaylar burada..

Altını doları olan yandım Allah diyecek

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş,konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Dürüst olmak gerekirse sürpriz bir faiz artışı döviz spekülasyonunu önemli oranda önleyebilir. Merkez Bankası'nın kararlı ve net tutumu piyasa tarafından iyi anlaşılmış görünüyor. Her ne kadar enflasyon ortamında TL'nin nominal değerinin artmasını beklemesek de, Bunun daha istikrarlı olması ve TL faiz oranlarının çekiciliği sayesinde olması bekleniyor. TL kârlı yatırımlara odaklanmasını bekliyoruz. Yabancı paralar yatırımcının portföyünde ancak sınırlı ölçüde denge riski açısından tutulur.

ALTIN ​​DÜŞÜŞÜ BİR SATIN ALMA FIRSATI MIDIR?

Altın fiyatlarının küresel faiz koşullarından etkilendiğini ve aynı zamanda da faiz indirimi süreçlerinde değer kazandığını görüyoruz. Ons altının fiyatı geçtiğimiz günlerde 2.220 dolara ulaştıktan sonra şu anda 2.175 dolardayız. Önümüzdeki dönemde 2.150-2.200 seviyesinin üzerine çıkmasını beklemiyoruz. Altını da döviz gibi bir riskten korunma aracı şeklinde değerlendirebiliriz. Geri çekilme seviyesi önemli olsa da mevcut altın fiyatı şu anda bizim için bir fırsat değil.

Altını doları olan yandım Allah diyecek

YENİ HEDEF NEDİR?

Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak faiz indirimlerinde dalgalanmalar yaşanabilir ancak altının 2.150-2.200$/ons seviyesinde izlediğimiz seviyesinin faiz beklentilerini fiyatlamış olabileceği konusunu düşünüyoruz.

BORSADAKİ BÜYÜME NEDİR?

Milletvekili seçimlerinin ardından BIST-100 endeksi keskin bir yükseliş göstererek Mayıs 2023'teki 4.500 seviyesinden Ekim 2023 başında 8.500'e yükseldi.

Ekonomi liderleri makul politikalar uygulamaya devam ederken, TCMB'nin faiz artırım süreci devam ediyor. Bu yılın başından bu yana toparlanma çabasında olan BIST-100 endeksi, Şubat ayında 9370'e yükseldi ve ardından 18 Mart'ta faiz kararı öncesindeki beş ay önceki seviyesi olan 8700'e geriledi. Faiz artırımı kararına borsanın tepkisi olumlu yönde oldu. Borsadaki yükselişi çok düşük seviyelere gelmesine ve ekonomik yön kararlılığı nedeniyle güvenin artmasına bağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde iyi makroekonomik politikalar sürdürülürse faizler yüksek kalsa bile borsaya olan ilginin devam edeceğini değerlendiriyoruz."