Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

AB’den "Yapay Zekâ Yasası" geliyor! İşte yasanın içeriği!

Avrupa Birliği’ne bağlı kurumlar, başta ChatGPT ve Gemini olmak üzere yapay zekâ teknolojilerine katı kuralların uygulanacağı yeni yasada uzlaşmaya vardı.

Yayın Tarihi: 09.12.2023 16:33
Güncelleme Tarihi: 09.12.2023 16:33

AB’den "Yapay Zekâ Yasası" geliyor! İşte yasanın içeriği!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ülkelerle Avrupa Parlamentosu (AP) arasında yapılan iş birliği kapsamında ve dünyada yapay zekâya ilişkin ilk kapsamlı yasaları uygulayacak "Yapay Zekâ Yasası"nda anlaştı.

Bu kapsamda, AB ülkelerinde devreye girecek yapay zekâ teknolojilerinin güvenli, temel haklara ve aynı zamanda, AB değerlerine saygılı olması gerekecek.

Yapay zekâ teknolojileri, toplumsal yapıya hasar verme ihtimali göz önüne alınarak "risk temelli" bir düşünceyle düzenlenecek.

Öte yandan, riski yüksek yapay zekâ teknolojilerine daha sert kurallar uygulanacak. Yapay zekâyı basit yazılım teknolojilerinden ayrıştıracak açık kriterler uygulanacak.

Yapay zekânın, hiçbir koşulda AB ülkelerin ulusal güvenlik hususundaki yeterliliklerinin ya da bu konuda görev verilen herhangi bir kuruluşu etkilemesinin önüne geçilecek.

Yapay zekâ yasası, sadece askeri veya savunma temelli kullanılan sistemler konusunda geçerli olmayacak.

yapay zeka

HASSAS BİLGİLERİ ELE GEÇİRMESİ YASAKLANACAK

Sınırlı risk barındıran yapay zekâ teknolojileri, bireylerin bilinçli kararlar verebilmesi konusunda içeriğin yapay zekâca üretildiğini bariz bir şekilde iletecek. Bu teknolojiler, hafif şeffaflık yükümlülüklerine tabi olacak.

 Riski yüksek bazı yapay zekâ teknolojilerine izin verilecek. Fakat riski yüksek yapay zekâ teknolojilerinin AB pazarına erişimi bir dizi kural ve yükümlülüğe tabi olacak.

Yapay zekâ teknolojisinin bazı kullanımlarındaki risk kabul edilemez şeklinde değerlendirilecek. Ayrıca, bu sistemler, birliğe üye ülkeler arasında yasaklanacak.

Bilişsel davranış manipülasyonu, yüz görsellerinin web siteleri üzerinden ya da kapalı kamera sistem görüntülerinden hedefsiz bir şekilde alınması, iş yerinde ve okullarda duygu tanıma, toplumsal puanlama, cinsel yönelim ya da dini inançlar gibi hassas bilgileri ele geçirmek amacıyla biyometrik kategorize de yasaklanacak.

yapay zeka

KOLLUK KUVVETLERİ DE KULLANABİLECEK

Emniyet birimleri çalışma alanlarında bu teknolojiyi kullanabilecek Aynı zamanda, acil durum prosedürüyle normalde uygunluk değerlendirme prosedürünü aşamayan riski yüksek bir yapay zekâ aracını kullanabilecek.

Kolluk kuvvetleri istisnai ve gerekli hallerde, kamuya açık bölgelerde eş zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama teknolojilerini izin kapsamında kullanabilecek.

Bu teknolojilerin kullanımı terör saldırıları, mevcut ya da öngörülebilir tehditlerin önüne geçilmesi ve en ciddi suçlardan şüphelenilen şahısların aranması gibi hallerde sınırlı kullanılacak.

Ayrıca, bu teknolojilerin muhtemel suiistimallerine karşı temel hakların yeteri kadar muhafaza edilmesi konusunda özel bir mekanizma devreye girecek.

Görsel üretme, video, metin, başka dilde iletişim kurma, hesaplama ya da bilgisayar kodu yazma gibi birçok çeşit görevleri yerine getirebilen büyük sistemlere has kurallar olacak. Bu teknolojilerin piyasaya çıkmadan önce birçok şeffaflık yükümlülüklere uyması gerekecek.