Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Genetiği değiştirilmiş etler yakında menüde olacak!

Bilim insanları, genetiği değiştirilmiş etlerin yakın zamanlarda marketlerde yerini alacağını açıkladı. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 27.02.2024 09:47
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024 09:47

Genetiği değiştirilmiş etler yakında menüde olacak!

New Scientist'a paylaşılan yeni bir çalışmaya göre, genleriyle oynanmış etler yakında süpermarketlerde yerini alabilecek. Bu kapsamda Genus adlı bir şirketin, hastalıklara karşı bağışıklık kazanacak şekilde bir grup gen düzenlemesi yapılmış etin ticari lansmanını yapmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Eğer lansman onaylanırsa, önümüzdeki birkaç yıl içinde özellikle ABD’deki ve Avrupa ülkelerindeki marketlerde genetiği değiştirilmiş domuz eti satılmaya başlanacak. Aynı zamanda diğer çiftlik etlerinin de genetiği değiştirilmiş bir şekilde satılmaya başlanması bekleniyor. Genus, şimdiye kadar CRISPR ile düzenlenmiş yüzlerce domuz üretti. Burada, çiftliklere pahalı antibiyotikler ve aşılar satın almak zorunda kalmadan hastalıkları kontrol altında tutmanın bir yolunu sağlamak amaçlandı.

Süpermarketlerde genetiği değiştirilmiş et kullanılması fikriyle ilgili pek çok endişe olduğu biliniyor. Öncelikle pek çok kişi, domuzların, tavukların, ineklerin ve diğer hayvanların zaten gülünç kapasitelerde üst üste yığıldığı hayvan çiftliklerinde daha da kötü koşullara neden olabileceğinden endişe ediyor.

et

HAYVANLAR HASTALIKLARA YAKALANAMAZ HALE GETİRİLECEK

Genetiği değiştirilmiş hayvanları "hastalıklara yakalanamaz" hale getirmek, çiftçileri daha da fazla hayvan yığmaya ve kesmeyi planladıkları hayvanlar için daha da az uygun yaşam koşulları sağlamaya itebileceği düşünülüyor.

Belirli hastalıklara yakalanmayacak şekilde genetiği değiştirilmiş et üretilebilecek. Ancak, Catherine Jadav'ın New Scientist'e söylediği gibi, eğer çiftçiler koşulları herhangi bir şekilde iyileştirmezlerse, domuzlar farklı hastalıklara yakalanmaya devam edecek ve bu hastalıkları da savuşturmak için daha fazla genetik modifikasyon gerektirecek.

Araştırmacılar, önümüzdeki 10 yıl içinde genetiği değiştirilmiş etlerin market raflarında yer almasının muhtemel olduğunu söylüyor. Bilim insanlarının genetik "süper inekler" üretildiği biliniyor. Bu yüzden, bunun da sadece ne zaman ve nasıl orada olacağına bağlı olduğu düşünülüyor.