Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

3600 prim günü ile YAŞ ŞARTI ortadan kalktı! Erken emeklilik kapısı aralandı

EYT sonrasında erken emeklilik ile alakalı bir çok seçenek ortaya çıkmaya başladı. Kısmi emeklilik, engelli emekliliği ile erken emekli olabileceksiniz.

Yayın Tarihi: 12.12.2023 14:13
Güncelleme Tarihi: 12.12.2023 14:13

3600 prim günü ile YAŞ ŞARTI ortadan kalktı! Erken emeklilik kapısı aralandı

Gün gün erken emeklilik şartları milyonlarca vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Senelerce çalışan birey erken emeklilik hakkını kazanıp kazanamayacağını öğrenmek istiyor. EYT yasası ile milyonlarca çalışan erken emekli olurken EYT kapsamı dışında kalanlar için ise yeni emeklilik formülleri ortaya çıkmış bulunuyor.

Düzenli bir gelire sahip olmak adına çalışan bir bireyin tek Hayali emekli olmaktan geçiyor. Bu kapsamda ne zaman emekli olunacağı konusu ya da emekli olma yaşını geriye çekme formülleri soruluyor. Belli bir yıl ve prim şartını dolduran çalışan, sigortaya giriş tarihi uyumlu olması durumunda erken emekli oluyor. Kadınlarda emeklilik 20 yıl olarak uygulanırken erkeklerde ise bu süre 25 yıla çıkıyor. Öte yandan ilk SGK'lı olunma tarihine göre de ortaya çıkan primin tamamlanması gerekiyor.

tl

1999 yılı öncesinde sigorta girişi olan birey için yaş şartının kaldırıldığı EYT yasası ile onaylanmıştı. Ancak EYT'den faydalanamayan birey, prim ve yıl şartını tamamlamak adına halen daha çalışmalarını sürdürüyor. Kanunlar gereği emekli olma yaşını geriye çekmek için bazı özel durumlar bulunuyor.

ERKEKLERDE ASKERLİK BORÇLANMASI

Erkeklerde askerlik süresi emeklilik yaşını geriye çekerken artı prim kazanma şansını da oluşturuyor. Askerlik borçlanması adı altında sigorta giriş tarihinin borçlanılan gün kadar geriye çekilmesi askerlik borçlanması ile sağlanıyor. Bu sayede ise En az 1 yaş önce emekli olma hakkı kazanılıyor.

tl

KADINLARDA ÇOCUK AVANTAJI

Çalışan kadınlar çocuk sayısı kadar belirli prim kazanma imkanını sağlayabiliyor. 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün Yani 6 yıl emeklilik yaşını geri çekebiliyor. Bu sayede çalışan kadının yaşı ve yılı dolmuş ise 6 yıl erken emekli olabiliyor. Kadınlara sağlanan bu emeklilik hakkından faydalanmak için tek şart çocukların sigortadan önce doğmuş olması olarak biliniyor. Staj yapan anneler için ise bu durum tam tersi olarak işliyor.

KISMİ EMEKLİLİK İLE ERKEN EMEKLİLİK

3.600 gün şartını dolduran birey erken emeklilik imkanından faydalanabiliyor. Kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş şartı bulunan kısmi emekliler 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor. 1999 yılı sonrası sigorta girişi olanlar için ise yıl şartı 25'e çıkarken prim ise 4500'e tamamlanması gerekiyor.

tl

ENGELLİ EMEKLİLİĞİ

Çalışan bireyin iş yapabilme gücünü en az %60 kaybetmesi durumunda sağlık raporu alınıp onay alması halinde 1800 gün prim ile emekli olabiliyor.

ENGELLİ BİREYE ERKEN EMEKLİLİK

Engelli çalışanlar %40 engellilik durumu olması halinde vergi indirimi alarak 15 yıldan başlayarak işe giriş tarihine göre 4680 gün çalışma süresi ile erken emekli olabiliyor.

YURT DIŞI EMEKLİLİK İMKANI

Yurt dışında yaşayan erkek sigortalı birey 18 yaşından sonra çalıştıkları süreleri satın alabiliyor. Bu sayede hemen ödenmesi durumunda emekli olabiliyor