Bist 100
10.263,84 0%
DOLAR
32,26 0%
EURO
34,7 -0,06%
ALTIN
2.390,68 0,1%

Yüz yaşına ulaşmanın sırrı kanınızda mı saklı? Bu detay tüylerinizi ürpertecek!

İsveçli araştırmacılar, yüz yaşına ulaşan insanların kan profillerinde ortak özellikler bulduklarını açıkladılar. Uzun ömürlülükte genetik faktörlerin yanında yaşam tarzı değişiklikleri de önemli rol oynuyor. Peki kan değerlerinin uzun yaşamaya etkisi nedir? Uzun ömürlü olmak için ne yapmalı? Detaylarda...

Yayın Tarihi: 29.01.2024 15:38
Güncelleme Tarihi: 29.01.2024 15:38

Yüz yaşına ulaşmanın sırrı kanınızda mı saklı? Bu detay tüylerinizi ürpertecek!

Yüz yaşına ulaşmak birçok insanın hayali. Peki bunu başaran insanlarda neler farklı? Bu sorunun cevabını bulmak için İsveçli araştırmacılar, 1985 ile 1996 yılları arasında kayıtlara geçen 44,636 kişinin kan değerlerini incelediler. Bu kişilerden 1,224’ü 100 yaşına kadar yaşadı. Araştırmacılar, bu kişilerin kan profillerinde ortak özellikler buldular. Peki 100 yaşına kadar yaşamak için ne yapmak lazım? Uzun ömürlü olmanın sırrı nedir? O halde kan değeri kaça düşerse tehlikeli olur? Tüm merak edilenler içeriğimizde...

YÜZ YAŞINA ULAŞANLARIN KAN DEĞERLERİ NASIL?

Araştırmacılar, kan değerlerini 12 biyobelirteç açısından analiz ettiler. Bu biyobelirteçler, inflamasyon, metabolik, karaciğer ve böbrek fonksiyonu, potansiyel yetersiz beslenme ve anemi göstergeleri olarak biliniyor. Bu biyobelirteçlerin çoğu, yaşlanma veya ölümle ilişkili.

kan değeri

Araştırmacılar, yüz yaşına ulaşanların kan değerlerinin, ulaşamayanlara göre daha dengeli olduğunu gördüler. Yüz yaşına ulaşanlarda, toplam kolesterol ve demir seviyeleri daha yüksek, glukoz, kreatinin, ürik asit, aspartat aminotransferaz, GGT, alkalen fosfataz, laktat dehidrogenaz ve toplam demir bağlama kapasitesi daha düşüktü. Bu değerler, yüz yaşına ulaşanların genel olarak oldukça homojen kan profilleri sergilediğini gösteriyor.

UZUN ÖMÜRLÜ YAŞAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Uzun ömürlü olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

* Sağlıklı ve dengeli beslenin. Taze sebze, meyve, bitki, baharat, balık, zeytinyağı gibi antioksidan, vitamin, mineral, omega-3 gibi besin öğeleri bakımından zengin gıdalar tüketin.

* Düzenli egzersiz yapın. Hareketli bir yaşam tarzı sürdürün. Kalp, beyin, kas, kemik sağlığınızı korumak için her gün en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapın.

egzersiz yapmak

* Stresten uzak durun. Stres, yaşlanmayı hızlandırır ve pek çok hastalığa neden olabilir. Stresi azaltmak için meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, hobiler, müzik, kitap okuma gibi yöntemler kullanın.

* Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Sigara ve alkol, vücudunuzda serbest radikal üretimini artırır ve hücrelerinize zarar verir. Sigara ve alkol, kalp hastalığı, kanser, karaciğer hastalığı, diyabet gibi pek çok hastalığın riskini yükseltir.

* Uyku kalitenizi artırın. Uyku, vücudunuzun ve beyninizin kendini yenilediği ve onardığı bir süreçtir. Yeterli ve kaliteli uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hafızanızı geliştirir, ruh halinizi iyileştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Her gece 7-8 saat uyumaya çalışın.

kaliteli uyku

* Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin. Aileniz, arkadaşlarınız, komşularınız, meslektaşlarınız gibi sosyal çevrenizle sık sık iletişim kurun. Sosyal destek, mutluluk, özgüven, anlam duygusu, bağlılık gibi duygusal ihtiyaçlarınızı karşılar. Sosyal ilişkiler, depresyon, yalnızlık, bilişsel gerileme gibi sorunları önler.

KAN DEĞERİ KAÇA DÜŞERSE TEHLİKELİ OLUR?

Kan değeri, kandaki hemoglobin miktarını ifade eder. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve oksijen taşıyan bir proteindir. Kan değeri, yaşa ve cinsiyete göre değişir. Yetişkin erkeklerde normal kan değeri 13.5-17.5 g/dL, yetişkin kadınlarda ise 12-15.5 g/dL arasındadır.

Kan değeri düşükse, anemi veya kansızlık adı verilen bir durum söz konusudur. Anemi, vücudun yeterli oksijen alamamasına neden olur. Anemi belirtileri arasında yorgunluk, solukluk, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, göğüs ağrısı gibi şikayetler sayılabilir.

kan değeri düşmesi

Kan değeri ne kadar düşerse tehlikeli olur sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Kan değeri düşüklüğünün derecesi, nedeni, süresi ve kişinin genel sağlık durumu gibi faktörler, tehlike seviyesini etkiler. Ancak genel olarak, kan değeri 7 g/dL’nin altına düştüğünde, ciddi anemi olarak kabul edilir ve acil tedavi gerektirir. Kan değeri 4 g/dL’nin altına düştüğünde ise, hayati tehlike oluşturabilir.