Bist 100
10.247,75 0%
DOLAR
32,26 0,02%
EURO
34,73 0,02%
ALTIN
2.392,57 0,18%

Kıymetini bilemedik! Yün yorganları bıraktık, hastalıklardan kurtulamadık! Yün yorganlar neden tercih edilmeli?

Yün yorganlar, yüzyıllardır ısınmak için en çok kullanılan yorgan türüdür.Yün yorganlar, genellikle koyun, keçi veya deve tüylerinden elde edilen ve bu sebeple de organik olarak kabul edilen yorgan çeşitlerindendir. Peki neden tercih edilmeli? Sağlığa nasıl bir katkısı var? Detaylarda...

Yayın Tarihi: 29.01.2024 12:54
Güncelleme Tarihi: 29.01.2024 12:54

Kıymetini bilemedik! Yün yorganları bıraktık, hastalıklardan kurtulamadık! Yün yorganlar neden tercih edilmeli?

Yün yorganlar, yüzyıllar boyunca insanların tercih ettiği yorganlardan biridir. Yün, ısıyı eşit şekilde dağıtarak vücudun sıcak kalmasını sağlar ve hava geçiren bir yapıya sahiptir. Bu sayede terleme sorununu ortadan kaldırır. Ayrıca doğal bir malzeme olan yün, uyku sağlığı için de idealdir. Peki faydaları nelerdir? Yün yorganlar neden tercih edilmeli, nasıl seçilir ve bakımı nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...

YÜN YORGANLAR NEDEN TERCİH EDİLMELİ?

Yün yorganlar, yüzyıllardır ısınmak için en çok kullanılan yorgan türüdür. Yün yalıtımı sayesinde gece boyunca sıcaklığı korur ve nefes alabilen bir malzeme olduğu için terlemeyi önler. Doğal oluşu sebebiyle de sağlıklı bir uyku çekmeye yardımcı olur.

yün yorgan neden kullanılır

Yün yorganlar, genellikle koyun, keçi veya deve tüylerinden elde edilen ve bu sebeple de organik olarak kabul edilen yorgan çeşitlerindendir. Hakiki yün, koyun yünüdür ve diğer hayvanların yünlerine göre daha kaliteli ve dayanıklıdır. Yün yorganlar, yemeklere lezzet katan defne yaprağı gibi, sağlığa da pek çok fayda sağlar.

YÜN YORGAN SAĞLIKLI MI?

Yün yorganlar sağlığa pek çok fayda sağlar. İşte faydalarından bazıları:

* Yün yorganlar, mutluluk hormonu serotoninin ve uyku kalitesini artıran melatoninin seviyesini yükseltir. Böylece stresi azaltır, sakinleştirir, anksiyete, uyku bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi hastalıklarda şikayetleri azaltır.

* Yün yorganlar, ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Kas, adale, bel, eklem ve romatizma ağrılarını hafifletir, böbrek taşlarını eritir, adet sancılarını giderir, soğuk algınlığı ve ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etki gösterir.

yün sağlıklı mı?

* Yün yorganlar, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Toz akarlarına ve küfe karşı doğal olarak dirençlidirler, bu nedenle alerjisi veya astımı olan kişiler için harika bir seçenektir. Ayrıca cilt sağlığını korur, siyah nokta, sivilce, leke ve kırışıklık gibi sorunları önler.

* Yün yorganlar, vücut ağırlığının yüzde onu kadar ağırlıktaki bir yorganla yatmak, parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek güvenlik ve sakinlik hissi verir. Bu da depresyonu azaltıp sinir sistemine fayda sağlar.

YÜN YORGANLAR NASIL SEÇİLİR VE BAKIMI NASIL YAPILIR?

Yün yorganlar, sağlığa mucizevi faydaları olan yorganlardır. Ancak bu faydalardan yararlanmak için doğru yün yorganı seçmek ve bakımını yapmak gerekir. İşte, yün yorgan seçimi ve bakımı ile ilgili bazı ipuçları:

Yün yorgan seçerken, yünün kalitesine, gramajına, yıkama özelliğine, astarına ve dış kumaşına dikkat etmek gerekir. Kaliteli yün, yumuşak, hafif, esnek ve parlak olmalıdır. Gramaj, yorganın ağırlığını ve sıcaklığını belirler. Yıkama özelliği, yorganın makinede yıkanıp yıkanamayacağını gösterir. Astar, yünün dışarı çıkmasını önler. Dış kumaş, yorganın dokusunu ve dayanıklılığını etkiler .

yün yorgan nasıl seçilir

Yün yorgan bakımı yaparken, yorganı sık sık havalandırmak, güneşte kurutmak, lekeleri hemen temizlemek, yorganı katlamamak, yorgan kılıfı kullanmak, yorganı yılda bir veya iki kez yıkamak, yorganı yıkarken ılık su, yumuşak deterjan ve hassas program kullanmak, yorganı kuruturken düşük ısıda ve yavaşça kurutmak, yorganı saklarken kuru, serin ve karanlık bir yerde saklamak gerekir .