Yozgat Sorgun'da 30 Yıldır Lahana Üretimi: Baba ve Oğul Aracısız, Organik Ürün Sunuyor

Yozgat Sorgun'da baba-oğul 30 yıldır yerli beyaz lahana üretiyor; aracısız satıp bölgeye taze, organik ürün sunuyor. Hasat Mayıs'tan Kasım'a uzanıyor.

Yayın Tarihi: 18.11.2025 10:51
Güncelleme Tarihi: 18.11.2025 10:51

Yozgat Sorgun'da 30 Yıldır Lahana Üretimi: Baba ve Oğul Aracısız, Organik Ürün Sunuyor

Yozgat Sorgun'da 30 yıldır lahana üretimi: Baba ve oğul aracısız, organik ürün sunuyor

Yerel pazar ve tarladan doğrudan satışla taze lahana

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde baba ve oğul, yaklaşık 30 yıldır yerli beyaz lahana üretimi yapıyor. Ürünler hem tarlada hem de Sorgun pazarında satışa sunularak, aracısız ve doğrudan tüketiciye ulaştırılıyor.

Üretimde toprak hazırlığı için hayvan gübresi ve yanmış gübre uygulamaları yapılıyor; tohumdan fideye kendi üretimleri gerçekleştiriliyor. Sulama, çapalama ve bakım işlemleri düzenli ve planlı şekilde yürütülüyor.

Üretim takvimi: Üreticiler ekimi 1 Mayıs’ta yaptıklarını, sökümün ise Kasım ayında başladığını belirtiyor. Sulama hasada kadar haftada bir veya on günde bir devam ediyor.

Önal Yiğit üretim sürecini şöyle anlattı:

"Yozgat Sorgun merkezdeniz. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Biz bunu bir yıl evvelinden gübreliyoruz. Hayvan gübresi ve yanmış gübreye iki defa sürüyoruz. Kazayağı düzenlemesini yapıyor. Sonra tekrar karıkları baharın yapıp bunun tohumdan fidesini ekiyoruz. Fide olunca göçürüyoruz buraya. Ondan sonra sulama işi, çapa işi bir yıl boyunca, 6 ay boyunca devam ediyor. Mayıs 1’de ekeriz, kasım ayında sökümü başlıyor. Bu aya kadar da suyunu kesmiyoruz. Devamlı haftada bir, 10 günde bir su veriyoruz. Bunun yetişmesi bu şekilde meşakkati. Baba sanatı gibi bir şey yani. 30 yıldır yapıyoruz. Her sene aynı yerde aynı ürün olmuyor, verim düşüyor."

Mustafa Yiğit ise satış tercihlerini ve ürün özelliklerini şöyle ifade etti:

"Lahanamızın hasadı bir ay önce başladı. Pazarcı düşük verdiği için perakende satma taraftarı olduk. Tarladan isteyen alıyor, Perşembe günü buranın pazarında da satıyoruz. Lahanalarımız 15 kilodan 50 kiloya kadar geliyor. 300 liradan 500 liraya kadar sattık. Bu bizim yerli beyaz lahanamız. Tohumdan fidesini yaparak kendimiz yetiştirdik. Lezzeti yıllardır bilinen bir lahana çeşidimiz."

Üreticiler, uyguladıkları yöntemle bölge halkına sürekli taze ve yerel bir seçenek sunduklarını belirtiyor; aracısız satış tüketicinin taze ürüne doğrudan erişimini sağlıyor ve yerel ekonomiye katkı sunuyor.

YOZGAT’TA BABA-OĞUL, 30 YILDIR SÜRDÜRDÜKLERİ LAHANA ÜRETİMİYLE HEM GEÇİMLERİNİ SAĞLIYOR HEM DE...

YOZGAT’TA BABA-OĞUL, 30 YILDIR SÜRDÜRDÜKLERİ LAHANA ÜRETİMİYLE HEM GEÇİMLERİNİ SAĞLIYOR HEM DE BÖLGE HALKINA ORGANİK ÜRÜN SUNUYOR.-

YOZGAT’TA BABA-OĞUL, 30 YILDIR SÜRDÜRDÜKLERİ LAHANA ÜRETİMİYLE HEM GEÇİMLERİNİ SAĞLIYOR HEM DE...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.